Tudta-e?
A világon Skóciában születik a legtöbb vöröshajú ember. A skót lakosság 11%-a vörös hajú.

158. szám - 2017. november

A tapasztalás elsődleges terepe a valóság, a természetes környezet

A természet és ezen keresztül az ember civilizáció általi fenyegetettsége tette szükségessé, hogy a természet és az emberi civilizáció összhangjával kapcsolatos kérdések immáron tudatosan visszakerüljenek az oktatásba.
KOVÁTS-NÉMETH Mária – LESKÓ Gabriella

8

Napjaink ökológiai válságának bizonyos elemei rávilágítanak a krízis morális jellegére. A legfontosabb ezek közül a tudomány és technika eredményeinek válogatás nélküli alkalmazása. Számos felfedezés tagadhatatlan jótéteményt jelentett az emberiség számára. Ez megmutatja az ember meghívásának nagyszerűségét a teremtésben való FELELŐS részvételre. Sajnálatos módon manapság világossá vált, hogy ezen felfedezések alkalmazása az ipar és a mezőgazdaság területén káros és hosszú távú hatásokat váltott ki. Ez pedig ahhoz a fájdalmas felismeréshez vezetett, hogy nem avatkozhatunk be az ökoszisztéma egyetlen területén sem anélkül, hogy figyelmet fordítanánk mind a beavatkozás más területeken megnyilvánuló következményeire, mind pedig az eljövendő generációk jólétére.

A környezeti problémák jelentős része a Föld népességének növekedésére és ezáltal a szükségletek növekedésére vezethető vissza. A másik fő ok, hogy a szükségletekkel párhuzamosan az igény is egyre fokozódik, amely a gazdaság és az ipar túlsúlyát okozza. A technikai fejlődés és a fogyasztói társadalom teljesen szemben áll az önmérsékletre és takarékosságra ösztönző fenntarthatósággal.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor