Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

135. szám - 2015. december

Állatvilág

Fajok kipusztulásának, a biodiverzitás csökkenésének okai

Bolygónkon a legrégebbi időktől kezdve a fajok sokasága különböző okokból kipusztult. A Föld története során több nagy fajkipusztulás ment végbe, ezek közül az utolsó ma is folyamatban van…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató összeállítása

13

A tudósok egy része úgy tartja, hogy a Föld 4,53 milliárd évvel ezelőtt jött létre, és az egyszerű életformák, az első élőlények körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki. Az összes fajból, ami eddig létezett a Földön, mintegy 99 százalék kipusztult, és manapság csak egy százalék létezik. Mások szerint még ennél is kevesebb, mindössze 0,1 százalék él ma is. Most a Földön körülbelül 1 750 000 fajról tudunk, de ez az adat is vitatható. Egyes elemzések azt mutatják, hogy ennél sokkal több faj élhet a világon – 80 millió, néhol olyan adat is megtalálható, hogy 100 millió. A fajok végleges számának kérdésében a legfőbb probléma az, hogy még nagyon sok olyan terület van a Földön, ahová emberi láb még nem lépett.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor