Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

135. szám - 2015. december

Állatvilág

Fajok kipusztulásának, a biodiverzitás csökkenésének okai

Bolygónkon a legrégebbi időktől kezdve a fajok sokasága különböző okokból kipusztult. A Föld története során több nagy fajkipusztulás ment végbe, ezek közül az utolsó ma is folyamatban van…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató összeállítása

13

A tudósok egy része úgy tartja, hogy a Föld 4,53 milliárd évvel ezelőtt jött létre, és az egyszerű életformák, az első élőlények körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki. Az összes fajból, ami eddig létezett a Földön, mintegy 99 százalék kipusztult, és manapság csak egy százalék létezik. Mások szerint még ennél is kevesebb, mindössze 0,1 százalék él ma is. Most a Földön körülbelül 1 750 000 fajról tudunk, de ez az adat is vitatható. Egyes elemzések azt mutatják, hogy ennél sokkal több faj élhet a világon – 80 millió, néhol olyan adat is megtalálható, hogy 100 millió. A fajok végleges számának kérdésében a legfőbb probléma az, hogy még nagyon sok olyan terület van a Földön, ahová emberi láb még nem lépett.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor