Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

140. szám - 2016. május 1.

Nemzeti értékeink: tudás, hit, kreativitás

A szorgalom, a kitartás, a hit, az ügyhöz való alázat meghozza mind a sportban, mind az érvényesülésben az eredményt. Ha még valaki kimagaslóan tehetséges is, akkor világklasszis is lehet, vagy kimagasló tudós, művész, vagy “csak” ember.
VARGA Tünde tervezőgrafikus művész, PhD-hallgató

8

A VEAB Magyarságkutatási Bizottsága megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott „Nemzettudat és iskola” nyilvános ülésének vendégével, May Attilával, a Százak Tanácsa tagjával, örökös magyar bajnokkal, az Expo Team Kft. igazgatójával beszélget Varga Tünde tervezőgrafikus művész, PhD-hallgató:

Nemzeti értékeink között nemcsak gazdaságunk helyzetét vehetjük alapul, hanem kiemelt szerepet kapnak természeti kincseink, tudósaink, Nobel-díjasaink, művészetünk, illetve egyetemes kultúránk. Kultúránk fontos része a sport is. Mi a véleménye a sport jelentőségéről?

A sport eredményei - különösen az olimpiákon - növelik az ország ismertségét, a nemzet önbecsülését, az emberek összetartozásának érzését a Kárpát-medencében és a diaszpórában is. A sikeresség érzésének jelentős szerepe és motiváló hatása van a hazai és határon túli fiatalok identitásának erősödésében, egy egészséges társadalomkép kialakulásában. Szentgyörgyi Albert 1930-ban ezt úgy fogalmazta: “A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelőeszköze.”. Ez azt jelenti, hogy a sport túlmutat a test ügyességén és az üres versengésen. A csapat a társadalom kicsinyített képe, ahol elsajátítják az alapvető polgári erényeket, mint az összetartást, a kitartást, az abszolút tisztességet és a nemes küzdelmet.

A teljes cikk itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor