Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

133. szám - 2015. október

Miért fontos a tanárok iskolai elégedettsége, jólléte?

Amennyiben rendelkezik a pedagógus elégedettséggel, jólléte átélésével, boldogságra, örömre való készséggel, úgy a pedagógiai munkáját hatékonyabban képes végezni. Tanítványai számára egyéni szükségletükre orientált érzelmi nevelést képes nyújtani…
Dr. RÉTHY Endréné

9

E kérdés első pillanatra teljesen formálisnak tűnhet, hiszen evidens a hatékony  nevelés, oktatás szempontjából, hogy azt olyan pedagógusok végezzék, akik magas EQ-val, érzelmi intelligenciával rendelkeznek, így érzelmileg kiegyensúlyozottak, érzelmeiket ellenőrzésük alatt tartják, elégedettek, boldogságra képesek, s ezáltal megfelelően vonzó, követendő mintát nyújtanak tanítványaiknak. Azt jelenti tehát, hogy elégedettek maguk is választott szakterületükkel, a pedagógusi munkával. Ezen egyértelmű megállapítás mellett azonban két szempont áttekintő mérlegelése is fontos lehet témánk szempontjából.

Egyrészt a tanulói szempontokat, miért jó számukra, ha tanáraik elégedettek, magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek? 

Másik szempont a tanári szempont, annak végiggondolása, hogy milyen szakmai hozadéka lehet önmaga számára annak, hogy elégedett, jólléttel bír, s képes a boldogságra.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor