Tudta-e?
... hogy a csernobili atomerőmű-baleset radioaktív fertőzése 130 ezer négyzetkilóméterre terjedt ki, és több mint ötvenmillió embert érintett közvetlenül?

129. szám - 2015. június

IX. Ribár Béla emlékverseny

Kis fizikusok sikerei

A rendezvény célja a fizikából tehetséges tanulók felkutatása és felkarolása, a tehetségnevelés serkentése...
MUHI Béla | a szerző cikkei

6

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében kilencedik alkalommal rendezte meg a Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyt. Gondolkodtató, számításos, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldottak meg a tanulók. A tudománytörténeti részben Déri Miksa munkásságát kellett tudni. E diákverseny célja a fizikából tehetséges tanulók felkutatása és felkarolása, a tehetségnevelés serkentése. Az iskolai válogatók után a szaktanárok 14 diákot neveztek be a vajdasági szintű döntőre, melyet a tavaszi szünetidőben 2015. április 4-én tartottak meg a horgosi Október 10. Általános Iskolában. A Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaverseny nemzetközi jellegű: a legjobb eredményt elérő tanulók a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által megrendezésre kerülő Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny döntőjére jutnak el Győrbe.

Az ünnepélyes megnyitón Balázs Piri Diana tanárnő, a fizikaverseny helyi szervezője köszöntötte a versenyzőket és a felkészítő tanárokat. Muhi Béla főszervező, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke emlékeztetett arra, hogy ez a fizikaverseny emléket állít Dr. Ribár Béla (1930-2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt, és aki sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy ez a rendezvény a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének a tevékenységi körébe tartozik immár egy évtizede. Muhi Béla megköszönte a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb támogatását, mellyel lehetővé válik ennek a tehetséggondozó rendezvénynek a folyamatos megvalósítása.

A fizikaverseny négy részből állt. Először tudománytörténeti vonatkozású tesztet kellett kitölteni Déri Miksa életével és munkásságával kapcsolatban. Az ő nevéhez és munkatársaihoz fűződik a 130 évvel ezelőtt megalkotott első, energia átvitelre alkalmas zárt vasmagú ("köpeny") transzformátor létrehozása. A folytatásban fizikával kapcsolatos gondolkodtató kérdésekre kellett válaszolni az elmélet és a gyakorlati alkalmazása tárgyköréből. Ezután számításos feladatokat kellett megoldani a mechanika, a hőtan és a villamosságtan tárgyköréből. Végezetül a diákok néhány látványos fizikai kísérletet láthattak, és ezeket kellett tudományos szempontból elemezni és értelmezni. E négy forduló után a háromtagú szakbizottság kiértékelte az eredményeket és rangsorolta a versenyzőket.

Azonos pontszámmal első díjban részesültek: Nyilas Orsolya (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa, felkészítő tanára Szabó Tünde) és Szabó Imre (Október 10. Általános Iskola, Horgos, felkészítő tanára Dobó László).

Ez a két tanuló és felkészítő tanáraik szereztek jogot arra, hogy 2015. május 15-én Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban megrendezésre kerülő nemzetközi Öveges József Fizikaversenyen képviseljék a vajdasági diákokat és fizikatanárokat. A verseny honlapja:

www.ovegesverseny.samfules.hu

A többi tanuló második és harmadik díjban, illetve dicséretben részesült. A résztvevők, diákok és mentorok is megfelelő oklevelet kaptak, ajándékokról a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott.

A IX. Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaverseny felhívása több alkalommal is megjelent a médiákban. Beszámoló, illetve tudósítás hangzott el a rádióban.

http://www.vajma.info/cikk/tudomany/4499/Lezajlott-a-IX-Ribar-Bela-Altalanos-Iskolai-Fizikaverseny.html

 
Csoportkép - versenyzők, felkészítő tanárok és szervezők


Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére 2015 a fény nemzetközi éve – Fizikai kísérletek, magyarázatok Muhi Béla főszervező vezetésével


Muhi Béla ismertetője


Tudományos jellegű kisfilmek megtekintése…


A diákok a versenyfeladatokon dolgoznak


A tesztek kiértékelése – Balázs Piri Diana, az egyik zsűritag


Mindenki oklevélben részesült…


A GENIUS oklevelek


Balázs Piri Diana helyi szervező, Szabó Imre és Nyilas Orsolya első díjas versenyzők, Szabó Tünde felkészítő tanár és Muhi Béla főszervező

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor