Tudta-e?
Hány féle nyelvet beszélnek a földön? Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot, nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínűleg több százezerre tehető, pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalai sem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentős mennyiségű ember" által beszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létező fordításaink a száma legalább 770.

136-137. szám - 2016. január, február

Az egészségnevelés iskolai gyakorlata

A tanulók egészségtudatos magatartásának kialakítása, fejlesztése érdekében végzett elméleti, tudományos munka nagyon szerteágazó – konferenciák, stratégiák, programok. De vajon ki, hol, mikor ismerteti meg a gyakorlati munka szereplőit, a pedagógusokat az eredményekkel?
CSENGER Lajosné igazgató, PhD doktor jelölt

5

A környezet- és egészségtudatos magatartás kialakításának és fejlesztésének fontosságát, a téma aktualitását az alábbi idézet is alátámasztja: „Napjainkban igazán kevesen tagadhatnák, hogy a világ krízishelyzetben van. A válság jellegét tekintve azonban eltérnek a vélemények. Egyesek szerint ez egy elsődlegesen ökológiai válság, ám vannak, akik morális, szociális, gazdasági, politikai krízist emlegetnek, mások az egészség válságát vagy spirituális válságot említenek. Azzal azonban csak kevesen ellenkeznének, hogy a krízis emberi eredetű.”

Tanulmányomban az elméleti háttér bemutatása után az egészséges életmódra nevelés iskolai bevezetésének és megvalósításának lehetőségeit vázolom fel.

 A teljes cikk itt olvasható

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor