Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

176. szám - 2019. május

Okos város

Manapság nemcsak a gyártók, termékek, márkák versenyeznek egymással, hanem az országok, régiók, városok is. Amíg a termékek a vásárlókért, addig a települések a turistákért, a befektetőkért, a képzett munkaerőért, a tehetséges diákokért versenyeznek. Ez a verseny nemcsak egy ország határain belül zajlik, hanem mindinkább globális szintre lép.
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

7

A szabadabb munkaerő-áramlás, a kereskedelmi korlátok folyamatos lebomlása, a nemzetközi befektetők jelenléte, a könnyebb, gyorsabb és olcsóbb utazás, a turizmus fellendülése, az információáramlás begyorsulása rendkívül felerősítette a világ városainak versenyét.

A versenyben való helytállásban marketing szakértelemre és a marketingeszközök helyes alkalmazására van szükség, amelyek által a városok képesek kialakítani és fenntartani versenyképességüket és pozitív imázsukat. Mindez megköveteli, hogy a városvezetés nagyobb mértékű piacorientáltságot, marketing szemléletmódot mutasson fel, figyelembe véve a reális lehetőségeket és veszélyeket. A verseny fokozatos kiéleződése egyre tudatosabb és átgondoltabb marketingpolitikát és stratégiát követel meg, ahol az utóbbi években a Smart City megoldások is egyre inkább előtérbe kerülnek. Azon városok amelyek különböző smart (okos) megoldásokat vezettek be, több esetben ki tudták használni a városmarketing eszközeként is.

A digitális technológiákra épülő városfejlesztési modellek kialakítása intenzíven zajlik a világ számos városában. A Smart City megoldások a városok működésének meghatározó területeire nyújthatnak korszerű megoldásokat, hozzájárulva a város versenyképességének és imázsának javításához is.

A teljes cikk itt olvasható.

Az előadás 2018. április 14-án elhangzott Szabadkán a Vajdasági magyar tudóstalálkozón.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor