Tudta-e?
hogy a Föld felé áradó napsugárzásnak csaknem a negyedét a felhők verik vissza a világűrbe!

183. szám - 2019. december

Vásári fortélyok újratöltve

Sokan igazi modern és újkori találmánynak tekintik a hirtelen „felbukkanó”, majd rövid idő után megszűnő elárusítóhelyeket. Valójában azonban csak egy régi módszer újragondolásáról beszélhetünk.
TÓTH Péter | a szerző cikkei

6

A rövid időre, általában néhány napra, vagy egy-két hétre felbukkanó átmeneti értékesítő helyként üzemelő pop-up boltok reneszánsza a 2008-as világgazdasági válság után kezdődött és máig is tart. A nem ritkán egyedi megoldásokkal és módszerekkel, valamint akciós árakkal „felturbózott”, forgalmas helyeken létesített átmeneti értékesítő helyeken mindenféle terméket beszerezhettek az érdeklődők, anélkül hogy az adott márkának komoly befektetést kellene végrehajtania egy hagyományos bolt megnyitásával.

A jelenségről a szakirodalomban egyes helyeken Párizst, máshol Londont emlegetik, mint azt a helyet, ahol az első ilyen típusú üzletet megnyitották. Valójában azonban nem beszélhetünk másról, mint a piaci, vagy vásári, illetve utcai eladás modern kori formájáról, annak újragondolásáról. Valójában már az ókorban és a középkorban „virágzott” a jelenség csak abban az időben nem illették ilyen hangzatos névvel és jelzőkkel. A marketingesek azonban a híres világmárkáknál is ismét felfedezték a gerillaüzletek megnyitásában rejlő lehetőségeket. A gerillaüzletek mellett vannak olyan népszerű költöztethető, utazó üzletek is, melyekben korunk „házalói”, vagy vásári árusai kínálják portékájukat, termékeiket és szolgáltatásaikat. Az ilyen utazási értékesítés sem tekinthető azonban a kereskedelem új formájának. A falvakban, városokban, vidéki és urbánus környezetekben a fagylaltárusok, vagy a gyümölcs- és zöldségkereskedők évszázadok óta házalnak is, így értékesítve termékeiket.

A világ kereskedelmi központjaiban, az egyes régiók nagyvárosaiban, Londonban, New Yorkban, Los Angelesben, Tokióban és hasonló nagy központokban a szépségápolási termékektől a műszaki cikkekig, a termékek széles választékát szerezhetik be a vásárlók ilyen típusú elárusítóhelyeken. Általában a cégek nem a teljes portfóliójukkal, hanem egy erősen szűkített kínálattal állítják fel ezeket a standokat. Többnyire kreatív ötletekkel és látványos belső-építészeti megoldásokkal és akciós árakkal próbálják megragadni az éppen ott elhaladó potenciális fogyasztó figyelmét.

Ezek a boltok legtöbbször jól irányzott marketingcélokat szolgálnak. Termékbevezetés alkalmával így valójában felmérhetik a pop-up boltot nyitó cégek egy adott régió piacát, az ott lakók ízlését, igényeit.

A lényeg valójában az, hogy a vállalkozás egy kis költségekkel járó, kevésbé kockázatos környezetben is kipróbálhatja, hogy mennyire működik egy-egy termék vagy szolgáltatás a gyakorlatban. Kiváló lehetőség, hogy az eladók láthassák az adott piacon való megjelenés költségeit, közben pedig adatokat gyűjthessenek a lehetséges célcsoportok fogyasztási szokásairól.

Az így összegyűjtött adatokat statisztikai módszerekkel feldolgozhatják és az így kapott adatok a későbbiekben jelentősen megkönnyíthetik a marketingesek munkáját.

A pop-up értékesítés egyre népszerűbb az interneten keresztül. Ez tényleg egy új formája a „házalásnak”. Az interneten is időről időre felbukkannak „boltok”, és általában új érdekes dolgokat kínálnak, amíg a készlet nem marad. Sajnos az interneten az is megfigyelhető, hogy csalók próbálják átverni a hiszékeny embereket.

Nagy Britanniában tavaly a pop-up boltok az éves forgalma meghaladta a 2.3 milliárd fontot. Különösen kedvelt formája a fiatal vállalkozók körében az értékesítésnek ez a modernnek hitt, valójában azonban ősi formája. Már a vendéglátás, a gasztronómia terén is terjed, de bármi meglepő, léteznek pop-up templomok és pop-up formában kiadott nyomtatott sajtótermékek is. Sok esetben a marketingesek ilyenkor arra játszanak, hogy érvényesüljön az úgynevezett „szűkösség pszichológiája”. A potenciális vevőkben igyekeznek tudatosan azt a képzetet kelteni, hogy egy adott termékből kevés van, csak itt és most érhető el ilyen formában, vagy ilyen feltételek mellett.

A koncepció lényegében ötvözi az azonnaliságot és az élményszerűséget, ezzel pedig a mai fogyasztók, elsősorban az újabb generációk elvárásait tökéletesen kiszolgálják, de az idősebb, mondjuk úgy tapasztaltabb vásárlók is gyakran „bekapják a csalit”. Nem ritkán éppen a nyugdíjas korosztály a célközönség. Érdekes megjegyezni, hogy a pop-up kifejezés meghonosodott a horgászatban is, amikor a halakat fel-felbukkanó csalival próbálják megfogni. Azt írja az egyik horgászszakkönyvben, hogy „nem egyszerű feladat megtalálni az adott víztípushoz és az időjárási körülményekhez leginkább passzoló csalizást, de mindenkinek megvan a tuti tipp, amire esküszik”. Így van ez a vevők horogra akadásával is. Amikor potenciális vevőként jelenünk meg és pop-up csalival ránk vadásznak, sokszor csak utólag jövünk rá, hogy esetenként valójában nincs több eszünk nekünk sem, mint a halaknak.

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor