Tudta-e?
... hogy a Duna neve "vizet", "folyót" jelent, és valószínűleg az óiráni "danu" (víz) szóból ered?

216. szám - 2022. szeptember

Blackout Zürich - Áramszünet-szcenárió

Egész nyáron a politikusok és az energiagazdaság témája az esetleges áram-vészhelyzet volt. Az ETH Zürich és a Bundesamt für Bevölkerungsschutz, a BABS már évek óta készül az ilyen helyzetre, melyet hackerek vagy szélsőséges időjárás is okozhat.
Külföldi lapokból fordította: Rózsa Sándor - Zentáról elszármazott vegyészdoktor. KOMMENT - A szerző saját írásai

4

30 évente számolni kell egy többnapos áramszünetre. A kockázat nőtt, a javító beavatkozások erősítik a sebezhetőséget. Rövidebb áramkiesésnél ciklikus áramlekapcsolásra kell számítani. Ez áll a lakosságvédelmi hivatal áramhiány-dossziéjában («Gefahrendossier Strommangellage», BABS).

A worst case 2023 február 13-án éri el a várost. Zürich elsötétül. A plazák rendészei a kijáratok felé terelik a vásárlókat. A kasszák nem működnek. Kiürítés után az ajtókat mechanikusan lezárják. De nem csak a Coop és Aldi eladók dideregnek lakásaikban, hanem a szakácsok, a pilóták, a színészek, a zenészek épp úgy. „Kedves munkaadók, küldjétek haza alkalmazottaitokat!” - javasolja Markus Meile, a városi stábfőnök a rádióban, aki már évek óta számít a blackout-ra.

Másnapra a helyzet kulminált. -3oC, az olajfűtés után a villanyfűtés is leállt. Nincs internet, a mobiltelefonok sem működnek, a leállt trolik eltorlaszolják az utcákat. A Scherr iskola tornatermében és más 40 helyen hosszú sorban állnak a lakosok az info-asztalok előtt. Egy tisztviselő polycom-rádión próbál segítséget hívni egy várandós asszonyhoz.

De hát ez hogyan következhetett be?

2023. január 23: Spórfázis I

Januárban a fogyasztás meghaladta a rendelkezésre álló kapacitást. A Zürich-iek megpróbáltak spórolni, fürdés helyett tusoltak, kézzel borotválkoztak, LED-lámpákat raktak föl, a stand by-okat kikapcsolták. Mivel ez sem segített, a nagy cégek áramfogyasztását korlátozták.

Minden hiába. Életbe lépett a hiányhelyzet-mesterterv: a ciklikus üzem. 8 óra áram, 4 óra áramszünet. Lépcsőzetesen ment végig a városnegyedeken, miközben a tűzoltók, rendőrség, mentők, kórházak mindvégig el voltak látva. Az irodákban az ajtózár 4 óráig nem működött, az alkalmazottak home-office-be kényszerültek – offline. A gördülő szünetet napról-napra csúsztatták, így valahol most az ebédfőzés maradt el, de reggel volt meleg víz. Hideg víz áram nélkül is jött, mert Zürich víztározói olyan magasan vannak, hogy még a 7. emeletre is fölnyomják a vizet.

A lekapcsolások között szinte minden rendben volt. Lehet, hogy a boltban üres lett a kenyérpolc, mert a sütés a lekapcsolt szektorban folyt volna. A laptop a hálón volt, ameddig a szerver kapott áramot. Ugyanígy a telefon is órákig szünetelt, ha a jeltovábbítók nem kaptak áramot.

2023. Január 29: Spórfázis II

Még számíthatnak a lakosok a kettős védettségre. Így a villamosok speciális megoldással a lekapcsol negyedeken kívül is tudnak közlekedni. A rendőrség, a tűzoltóság, az Unispital ellátása is biztosítva volt, ahogy a reptéré is. A kockázattal számoló üzemek, bankok, farmok idejében aggregátorokat szereztek be. Az erőművek az Energiewende folyamán egyre decentráltabbak és fragmentáltabbak lettek. Az európai áramhálózat elágazásaival egyre finomabb, komplexebb és ezzel törékenyebb lett. Nőtt a kereskedőktől való függőség, végül Putyin is súlyosbította a helyzetet.

2023. február 13 Blackout

Wolfgang Kröger, kockázatkutató, ETH Zürich: „A hálózatok állandó stressz alatt vannak, egyre nehezebb lesz a rendszert üzemben tartani.”

Ezen a hideg februári napon a blackout nem volt teljesen váratlan. A ciklikus lekapcsolások összehangoltan óvatosan kell, hogy történjenek. Ha egyszerre sok fogyasztót lekapcsolnak, egész Svájc áram nélkül maradhat. Az áramszolgáltatók központjaiban megkettőzik az ügyeletet. A Swissgrid-nél több szakember dolgozik, hogy az érzékeny rendszert ne érje zavar.

Február 13-án mégis összeomlik egész Svájc áramellátása. A főpályaudvaron káosz tör ki, bár a hangszórók még működnek, köszönve az aggregátoroknak. Ám a kijelzőtáblák sötétek, a vonatok meg sem mozdulnak. Bár a vasút saját vízerőművei 16,7 Hz áramot pumpálnak a vezetékekbe, de mit ér, ha a háztartásáram hiánya lebénítja a pályaudvarokat és az irányító központokat? Kiborult ingázók 30 perc alatt lemerítik telefonjaikat. Órákba telik, míg a biztonságiak walkie-tolkie-val pótbuszokat rendelnek, további órákba, míg azok forgalomba állnak. Aki nem rekedt vonatban vagy alagútban, induljon haza gyalog, a sötét lakásába. A többiek meg várhatják, míg az SBB dízelmotorjai a vonatokat bevontatják a pályaudvarokra.

A sok bajhoz még egy társul: 2023. február 14-én reggel a hóvihar számos távvezetéket dönt le Francia- és Németországban. „Frekvenciafüggő teherledobás” következik be, az áramkiesés végig száguld az egész kontinensen.

Az olajfűtések az első napon leállnak. A handy-hálózat 30 perc alatt összeomlik. A Coop, Migros bezár, a hűtők kiolvadnak. A városi válságstáb vészhelyzet-pontokat állít föl, 41-et, legtöbbször iskolák tornatermeiben, ahol a lakosok polycom-rádión mentőt hívhatnak.

6 óra kell a segélypontok fölállításához. Addig a városi rendőrség kék lámpáival föláll a csomópontokon. A Bellevue-n 3 rendőrautó áll egy sor lebénult villamosnál. Amióta az ingázók handy-jei döglöttek, nem látják a részvények árait és e-mail-eiket. A lefagyott városra egy sorsszerű nyugalom száll le. A jó tanács: mindenki gyalogoljon haza! Otthon szedje elő az évek óta ajánlott tartalékkészletét és elemes rádióját.

A Svájci Rádió sugároz, köszönve az aggregátoroknak. A bemondó cáfolja a cybertámadást, a blackout oka a labilis rendszer és a vihar. Senki ne halmozzon és ne raboljon árucikkeket, vásároljanak a farmokon (Hoflädeli), ahol mechanikus kasszák vannak. Segítsétek ki egymást kenyérrel, liszttel, cukorral. Akinek gázrezsója van, főzzön több emeletre.

Február 20: egy hét után a város egy disztopikus sci-fi-filmre hasonlít. Az olajfűtés rég nem megy, a fázó polgárok kivágják az utcai fákat, tüzet raknak az előkertekben és annál melegednek.

A lótulajdonosok segítenek az áruszállításban és a mentősöknek. Mivel a szociális művek élelemtartaléka kifogy, a gazdák elkezdik állataikat levágni. A tejtehenek tőgyei korábban is kifakadnak, ha nincs áram a fejőgépekhez.

A közkutak is kiapadnak, a lakosok a 80 forrásvíz-tartalékkútnál vagy a Zürichsee-ből töltik föl flakonjaikat. A blackout a középkorba veti vissza a várost. A rádióoszlop az Üetliberg-en küldheti az utolsó jeleket, de ezeket csak a polycom-vevők foghatják a segélypontokon. A dízel is kifogy az aggregátokból. 6-7 nap múlva az akkuk is kiürülnek. Aki még kommunikálni akar, az testközelből teheti.

NZZ am Sonntag 18. September 2022

KOMMENT

Kinek van otthon tartalék víz- és élelemkészlete? Rádiója, gyertyája, kempingfőzője?

Itt egy lista, lehet válogatni belőle!

TÚLÉLŐ ESZKÖZ- ÉS ANYAGLISTA

Eszközök, szerszámok:
-Álcaháló, hőkamera ellen
-Arcmaszk, papír
-Ásó, éles, tábori
-Bicikli, utánfutóval
-Biofilter, fertőzött vízhez
-Első segély doboz: sebvarrótű, fonál, csipesz, olló, sebkendő, fertőtlenítő, antibiotikum
-Feszítővas
-Fresnel-lencse, tűzgyújtáshoz, 1x1m, műanyag
-Fejlámpa, LED, tölthető elemmel
-Fűrész, fa-, vas-
-Gázgyújtó, szikrás, tűzkővel; gyufa, öngyújtó
-Gázpalack, patron, tartály, flakon; fojtószeleppel
-Gázmaszk
-Generátor, benzines, gázos, pedálos
-Kerti szerszámok
-Kés, vadász
-Láncvágó
-LED-lámpák, tölthető elemmel
-Légszűrő
-Mászóöv, famászáshoz, heveder
-Medvespray, 5m-re lövell
-Napelem, 10W
-Patkányfogó, rugós
-Pedálos gépek: generátor, daráló, fűrész
-Pergőfurdancs, tűzgyújtáshoz
-Petróleumlámpa
-Pumpa, 25m mélyre, PVC-csövekből, dugattyú,
-Rádióvevő, napelemes, kurblis
-Rádió adó-vevő, walky-talky
-Ragasztószalag, több féle
-Spirituszégő
-Szerszámosláda, fogók, kalapács, fűrész
-Szűrős szívószál, szennyes vízhez
-Varrókészlet
-Víztartály, összehajtható, 350 literes, kádban
-Vízgyűjtő, esővíznek
-Vízszűrő
-Vödör-WC

Anyagok:
-Aktívszén, faszén, koksz; víz-, légszűrőbe, porítva
-Algásodás elleni tabletta, víztartályba
-Alkohol, benzinkútnál, üzemanyag E86
-Alkoholos ital, vodka, rum, pálinka – csereáru
-Enzimes tabletta, ürüléklebontáshoz, szennyvízbe
-Homok, vízszűréshez
-Jódtabletta, moszatpor, sugárzás ellen
-Kocsonyapetróleum, vattával hosszan ég
-Üzemanyag: benzin, gázolaj, petróleum, fáradt olaj, fa, cukor
-Vetőmag (ERLO-, önszaporító; nem hibrid, nem GMO)

LŐFEGYVER KOCKÁZATOS! BALESETVESZÉLY! TÉGED SEBEZHET GYAKORLÁSKOR, ELLENED FORDÍTHATJÁK!
Jobb: kitérni, rejtőzni, túlélő csoportot szervezni.
Lásd még: Szelíd Energia Füzetek 12, Robinzon-ház

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor