Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

216. szám - 2022. szeptember

A háború előbb kezdődött

Az orosz GRU, SWR, FSB titkos ügynökeinek tízezrei agitálnak, szabotálnak, kémkednek Nyugaton. A németek évekig szenderegtek. 2001-ben Putyin beszédét a Bundestag-ban megtapsolták, holott az oroszok azelőtt lőtték szét Groznijt. A Bundesnachrichtendienst (BND), a német titkosszolgálat a kémhárítással is leállt, azt hitték, 9/11 után az oroszok szövetségesek a terrorizmus elleni harcban.
Rózsa Sándor

6

Bár a Szovjetunió szétesett, a titkosszolgálatok maradtak. Gondosan konstruált önéletrajzú kémeket küldenek Nyugatra, ahol azok beépülnek a társadalomba és intézményekbe, aztán évekig feltűnés nélkül szaglásznak, agitálnak, szabotálnak. Ha le is buknak, sok esetben hiányzik ellenük a végső bizonyíték, mint Adela K.-nál. (Lásd Netflix-Serie »The Americans«). Putyin emberei pártokat befolyásolnak, választásokat manipulálnak, telegram-csatornákat irányítanak, álhírekkel tiltakozásokat provokálnak. Minél rosszabb, annál jobb.

Nyugaton a beépített GRU- és SWR-ügynökök („illegálisok”) száma 70 körül lehet. Van azonban egy másik, számosabb csoport, akik a FÁK konzulátusain dolgoznak. Az SWR 3000, a GRU 1000 ilyen kémet tart, többnyire diplomatának álcázva, Németországban közülük 150-en lehetnek. Informátoraik gyakran nem is tudják róluk.

Ugyan ki sejtette Pável Rubzov-ról, az orosz követség kereskedelmi irodavezetőjéről, hogy SWR-ügynök? Kitoloncolták. Ki gyanakodna, amikor a bajor Schlehdorf falucska horgászfesztjén két orosz találkozik? Ilnur N., az Uni Augsburg doktoranduszát, amint épp egy horgászbolt előtt állt a sorban, egy férfi szólította meg oroszul. Leonyid Sztrukov, hivatalosan konzulhelyettes München-ben, valójában SWR-tartótiszt. Gyakran van Augsburg-ban, nem találkozhatnának egy sörre? A továbbiakban elmesélte, egy kollégájának segít, aki orosz bankja nevében űrkutatás-befektetőket keres. N. segítene neki az új kutatások megismerésében? A mit sem sejtő adatokat gyűjtött nyilvános forrásokból, ezért Sztrukov-tól 100-200 €-t kapott. A kémet főleg az Ariane 6 EU-hordozórakéta érdekelte. N. később saját kutatásairól mesélt, egy alacsonyhőfokú kriosztátról, amit az űrben tesztelnek. Sztrukov először közönyös volt, később speciális kérdéseket tett föl és leírásokat kért. N. fotózza le egyszerűen a képernyőről. A következő találkozójukon már a rendőrség fogadta őket, Sztrukov-ot már megfigyelték. Diplomata útlevelét fölmutatva, kereket oldott. N. azonban vizsgálati fogságba került, egy évet kapott feltételesen. Karrierje romba dőlt. Lépre ment, mint hasznos idióta.

Ez a láthatatlan háború már jóval a látható ukrajnai előtt folyik. Marc Polymeropoulos, a CIA európai vezetője hiába figyelmeztette a németeket. Febr. 24.-én, az US-Viasat ügyfeleinél megszakadt az internet. 5800 német szélturbina kapcsolata szintén elrepült, pedig valójában egy másik Viasat-kuncsaft volt a cél: az ukrán katonai központ. Az oroszok a szolgáltató hálóművébe bejutva a műhold-modemeket utasították, írják felül az ügyfelek flashtárolóit – és ezzek üssék ki. A Viasat kénytelen volt 30 000 új készüléket kiosztani. 2007-ben Észtország digitális rendszerét tették jégre hetekig. Lebukott Herman Simm, az észt védelmi minisztérium magasrangú tisztviselője, aki érzékeny adatokat szolgáltatott ki az SWR-nek. „A legkártékonyabb kém volt a NATO-ban.”

2010-ben Anna Chapman-t és még 9 orosz kémet lepleztek le az USA-ban. A hölgy az »Agentin 90-60-90« nevet kapta, mert leleplezése után színes magazinokban mutogatta bájait.

A kamu házaspár, Andreas Heidrun Anschlag, kevésbé volt föltűnő, miután a Hessen-i Michelbach egyik családi házába költözött be. A férj még egy kamu-állást is vállalt egy autó-beszállítónál. Rendezvényeken tiszteket, üzletembereket, politikusokat próbáltak behálózni. Ez sikerült is egy holland diplomata esetében, akinek pénzproblémái voltak. Megoldotta, miután évekig EU- és NATO-iratokat adott ki. 2013-ban a duót több évre elítélték, de nem ültek sokat, mert kitoloncolták őket Moszkvába.

Maria Adela K., alias Olga Vasziljevna, 1982-ben született egy délorosz városkában. 24 évesen, 2006-ban tűnt föl először Rómában, mint divat-egyetemista, majd Máltán egy csöpp bikiniben, mint beachgirl, utána Párizsban, a 13. arrondissement-ban, mint „egyetemi hallgató.” A moszkvai állami egyetem szerint ő „vezető specialista”. Első EU-vízumát a moszkvai francia nagykövetség adta ki neki. 2012-ben házasságra lépett egy fiatalemberrel, akinek 3 útlevele is volt: egy orosz, egy ecuádori és egy olasz. Adela K. Párizsban egy ékszerkereskedő céget alapított. Férje 2013-ban Oroszországban egy állítólagos autoimmun betegségben meghalt, nejére hagyva olasz állampolgárságát.

Adela K. pályázott a perui állampolgárságra is, hamis papírokkal. A hatóságok gyanút fogtak és további papírokat kértek. K. benyújtott egy keresztlevelet, miszerint 1978-ban keresztelték meg Cristo Liberador-ban. Csakhogy ott az egyházközösség csak 1987-ben alapult meg. Eljárás indult hamisítás miatt, de kit érdekelt ez Európában?

NATO-közelbe először 2014-ben került. Sikerült neki a nápolyi US-Lion-tengerészklub titkárnőjévé avanzsálni. Bár ékszerboltja nem volt nagyon sikeres, pénzproblémái nem voltak, lakcímei Nápoly luxusnegyedeibe voltak bejelentve. A Lion club charity-akcióit nagyvonalúan támogatta, NATO-bálokon vett részt. Születésnapját NATO-tisztekkel és US-tengerészekkel ünnepelte. Egy katonával szerelmi viszonyt kezdett, aki még ma is azt hiszi, ő a lányt, mint férfi érdekelte.

Senki sem gyanakodott? Thorsten S., akkori klubvezető: „Amikor a klub kis híján becsődölt, Adela saját zsebéből befizette mindenki tagdíját.” Barátnője Marcelle d’Argy Smith, a brit »Cosmopolitan« volt szerkesztője szerint, a férfiak döglöttek érte. Többször kérte, mutassa be befolyásos politikusoknak és üzletembereknek.

2018-ban Adela K. hirtelen eltűnt Nápolyból és ismét megjelent Moszkvában, mint Olga K. Kimenekítették? 2020-ban letartóztattak egy francia alezredest a nápolyi US-bázison, kémkedés gyanújával. Kapcsolatban állt-e K.-val, nem derült ki.

Azóta K. nagy lábon él Moszkvában. A Yandex adatai szerint két drága étteremből is rendelt szusit és indiai ételt. A SPIEGEL Olga K. és Adela K. fotói alapján azonosságot állapított meg. K. nem válaszolt a kérdésekre.

A SPIEGEL, az oknyomozó platform Bellingcat és a The Insider, valamint az olasz napilap »La Repubblica« szerint erős a gyanú, hogy K. , mint az orosz GRU titkosszolgálat ügynöke, a nápolyi NATO-támaszpontra volt ráállítva. K. igazolványai a GRU-szériából erednek. A végső bizonyíték hiányzik.

SPIEGEL, 27. 8. 2022
Putins Schattenkrieger

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor