Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

151. szám - 2017. április

Rögeszmékkel teli

A kényszeresség világa

Bármely gondolattartalom rögeszméssé válhat. Az egyén újra és újra megpróbálja, megkísérli nem tudomásul venni, elnyomni ezeket a gondolatokat, képzeteket, vagy valamilyen más gondolatokkal semlegesíteni azokat…
Dr. SÁGI Zoltán

3

A kényszeresség alapvető jellemzője a kényszeres gondolatok vagy cselekedetek megjelenése és tartós jelenléte, amely az ember mindennapi életét lényegesen befolyásolni tudja.

A kényszergondolatok állandóan jelenlévő vagy gyakran visszatérő gondolatok, késztetések vagy képzetek, rögeszmék, amelyek a gondolkodás folyamatába tolakodnak, és kifejezett szorongást és szenvedést okoznak. A gyakori rögeszmék közé tartozik a mások megsértésétől való félelem, vagy például a vallásos ember istenkáromló gondolatai.

A kényszercselekvések viszont ismétlődő, célszerű, akaratlagos cselekvések, amelyek vagy a kényszergondolatra való válaszként, vagy pedig merev szabályokhoz igazodva, azokat kényszeredetten betartva, jelentkeznek. A gyakori példák közé tartozik a kézmosási és az ellenőrzési rituálék. Ezeknek a rituáléknak a célja kényelmetlenségérzet csökkentése vagy megszüntetése, vagy egy félelmet keltő esemény elkerülése.

Röviden azt mondhatnánk, hogy a rögeszmék szorongást keltenek, amely a rituális cselekedet által csökken. Vannak rögeszmék, amelyekkel különösen gyakran találkozni.

A teljes írás itt olvasható.

MEGJEGYZÉS: Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanári kézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói – Közösségben létezve.
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg Újvidéken 2015-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor