Tudta-e?
Hogy melyik a legrégibb magyar nyelvemlékünk ? A HALOTTI BESZÉD ÉS KÖNYÖRGÉS, 1200 körül keletkezett. Ez az elsõ olyan magyar nyelvű írás, mely komoly irodalmi érték is. A BESZÉD szabad, a KÖNYÖRGÉS szó szerinti fordítás latinból; összesen 274, az ismétlõdõ szavakat csak egyszer számítva 190 szóból áll.

144. szám - 2016. szeptember 1.

A konfliktusok világában

A belső konfliktusok

A konfliktusok világában élünk, és valójában nem kell mindig másokkal, a külvilágban keresni a konfliktus és a frusztráció okát. Van, amikor a „harc” bennünk folyik, és ezekkel a bennünk lévőkkel nehezebben tudunk elbánni, zöld ágra vergődni, mint a külsőkkel.
BORI Mária | a szerző cikkei

7

Ezek azok az esetek, amikor szándékaink, álmaink, vágyaink, szükségleteink, érzelmeink, érdekeink, céljaink, meggyőződéseink csatáznak egymással benn, a lelkünkben. Vagy éppen döntéseink ütköznek, dönteni kell két egyaránt vonzó személy között, a karrier és a kiszámíthatóság, a siker vagy a család, stb. között. A szakemberek szerint, a belső konfliktusok sajátossága, hogy mindegyik kizárólagosságra törekszik, ő egyedül akar uralkodni rajtunk, és ha ez nem történhet meg, akkor megbénítanak, lehetetlenné teszik az adott helyzetet, időt és energiát rabolnak el tőlünk. A belső konfliktusokra az is jellemző, hogy több szinten is jelentkezhetnek egyszerre, így az értékek és a hitek szintjén, amikor az egészséges életmód és az élvezet között libikókázunk, rágyújtva még egy cigire, annak ellenére, hogy nagyon fontosnak tartjuk az egészségünket. Vagy egy most nagyon is aktuális belső vívódás a menni vagy maradni kérdése: „Itt születtem, ez a hazám, de itt a gyermekeimnek nincs jövője”- szól a példamondat. De a belső konfliktusok szintje lehet a képességek, de az egyszerű cselekvések szintje is, pl. a mai diákok, de a felnőttek körében gyakori „Facebookozzak még egy órát, vagy írjam meg a leckét, vagy éppen az esedékes írásomat. A különböző szerepeink, identitásaink közötti konfliktusok is a belső konfliktusok közé sorolhatóak, mint például a modern nőknél, a szinte állandóan egymás között harcoló feleség, a szerető, az anya, a dolgozó nő szerepei. Néha úgy tűnik, hogy darabokra szakadunk ott belül. És ezek mintha önálló életre kelve, „elkülönülnek egymástól, saját értékrendet, képességek tárházát, viselkedési mintákat, szokásokat alakítanak ki.” – írja Joahim Van der Graff, pszichológus blogjában ( https://nlptrainercoach.wordpress.com) Ez az állapot, a sokszor bénító erejű stressz forrás, a neurózisok kitűnő táptalaja. A belső konfliktusok természetüknél fogva kihatnak a viselkedésünkre, korlátoznak bennünket életvitelünkben, és megeszik nem egyszer, hogy irracionális döntésekre késztetnek, egyfajta gordiuszi csomóba kötve bennünket, újabb stresszt okozva. A krónikus stressz pedig előbb-utóbb testi tünetekben jelenik meg, fájdalmakban, melyeknek sikertelenül keressük, kutatjuk fizikai okait, mert azok nincsenek. De vannak sokkal komolyabb belső konfliktusok is, amelyek a személyiség fejlődése folyamán elakadásokat okoznak, melyet a környezet sokszor előbb érzékel, és jobban is szenved tőle, mint az, aki az adott problémával küzd. Ilyenek pl. az önértékelési problémák, az önbizalom hiánya pl. párkapcsolatban vagy éppen a munka területén. Ilyenek lehetnek a valós kapcsolatok helyett a túl gyakori, vagy nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy Internetfüggőség vagy az eluralkodó szenvedélyek. A kényszeres tünetek, és a rossz szokások is a személyiség belső síkjain küzdő belső konfliktusok nyomán fakadhatnak.

A belső (lelki) konfliktusok külső konfliktusokhoz is vezethetnek. Ilyenkor a személy sérthet, megalázhat, bánthat, agressziót, szembeállást és vitát provokálhat a környezetében lévő személyekkel. Itt projekció lép fel, amikor az egyén a másikra vetíti ki belső instabilitását.

Bagdy Emőke, ismert magyarországi szakpszichológus, pszichoterapeuta, a belső konfliktusok pozitívumát emeli ki: „A belső konfliktusok arra valók, hogy eddzenek bennünket, hogy próbatételül szolgáljanak, amelyek által megküzdhetünk önmagunkkal is.” A lelki konfliktusok megoldásának, azaz a vállalt döntések emberiességének nívója adja meg humán méltóságunkat, minőségünket.” Ezért, nem kell félnünk tőlük. Fel kell velük venni a harcot azzal, hogy megtanuljuk, hogyan ismerhetjük fel a belső indítékokat, amelyek vezérelnek bennünket, azokat az igényeket, szükségleteket, amelyek részt vesznek a konfliktus kialakulásában, és aktívan dolgozunk azon, hogy megnöveljük saját stressz tűrő lépességünket, megtanulunk relaxálni, dolgozunk saját kommunikációs készségeink javításán is. Kezdetnek olvashatunk a konfliktusok tematikájával foglalkozó irodalom remekeiből. Ugyanúgy keressük a számunkra legmegfelelőbb stressz űző módszert. Első lépés lehet, az előbb említett Bagdy Emőke könyvének olvasása, amely a Pszichofitness: kacagás, kocogás, lazítás címet viseli, és amely a budapesti Animula Könyvkiadó gondozásában több kiadást is megélt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor