Tudta-e?
hogy a Föld felé áradó napsugárzásnak csaknem a negyedét a felhők verik vissza a világűrbe!

218. szám - 2022. november

A FIFA és a one love

Nincs szeretetszalag ezen a VB-n, helyette „a foci egyesíti a világot” jöhet. Így döntött a FIFA hétfőn.
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Az UEFA: „Ez a döntés példa nélküli, igen frusztráltak vagyunk.” A német DFB-elnök, Bernd Neuendorf : „A VB történelme folyamán ilyet még nem éltünk át”. Még hétfőn a szalag viselését vette biztosra. Végül az összes európai szövetség engedett. Neuendorf: „A FIFA-konfrontációt nem engedhetjük, hogy Manuel Neuer hátán vívják meg.” A FIFA minden napra más jelszót engedélyez. Hétfőre „A labdarúgás egyesíti a világot” volt előrelátva.

A Guardian hírül adta, a vita a FIFÁ-ra korlátozódott, nem Katarra, mely homofób törvényei miatt került a kritika fókuszába. Az európai szövetségek még szeptemberben megegyeztek, a szivárványszalag helyett a mérsékeltebb „One Love” üzenet engedélyezett. A FIFA konzultált az ENSZ bizottságával. Eredmény: „ A csapatkapitányok karszalagjukkal lehetőséget kapnak üzenetek közvetítésére.” Az angol Harry Kane az Irán elleni meccsen futhatott volna be „one love”-karszalaggal. Ám sárga lappal, pénzbüntetéssel fenyegették meg, így a „No discrimination” üzenetre váltott. Ezzel az európai szövetségek az emberi jogok megvédésére hívhatták föl a figyelmet, törölve a szivárványos jelképet. A BILD-online még szavazásra is szólított föl: „Karszalag-botrány! Játszani vagy elutazni?” Az UEFA-AG: „Játékosaink csalódottak. Más módon próbálkoznak.” Az európai topligákban mindmáig egyetlen meleg profi játékos sem vállalta föl irányultságát. Thomas Hitzlsperger, német válogatott, karrierje végén „outolt”. A FIFA döntését szánalmasnak találja. Cinikusan ezt a tweet-et közölte: „Jöhetne egy szivárványos cipőfűző!”.

Tageszeitung, 22. 11. 2022

Katar

KOMMENT

Egy meccs nyüzsög a reklámoktól. A játékosok tetőtől talpig ilyeneket viselnek. Az egész stadion tele velük. Ha emberi jogokra is sor kerül, akkor problémás? Vagy mindenki, vagy senki.

RS

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor