Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

232-233. szám - 2024. január-február

Kávé, a doppingszer

„Régen gyűlöltem a kávét!” - mondja Anne Haug (40), világszintű triatlonos, ironman-ezüst világbajnok. A hosszútáv kapatta rá az ízére. Ha utazik, kávéfőzőjét is bepakolja.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

3

A többiek kávédarálót is visznek. (Ez a klímának hogy ízlik? RS). A triatlonsztár, Jan Frodeno még saját kávémárkát is forgalmaz. (Kétszeres klímarombolás! RS). A koffein ébren tart és elviselhetőbbé teszi a terhelést – legalábbis úgy tesz. 100 év kutatás szerint ez a legjobban bevált teljesítménynövelő. A 80-as években az Olimpia Bizottság doppingszernek nyilvánította, majd 2004-ben visszavette a tiltást. (Kapott egy tonna kávébabot? RS). Határérték kijelölése problematikus, mert mindenki más mértékben bontja le és nem lehet bizonyítani, ki doppingolt, vagy csak sok kávét ivott. Az atléták 75%-a verseny előtt gél, szelet vagy tabletta formájában veszi be. „A kávé emelheti a sportteljesítményt.” (International Society of Sports Nutrition. »Coffee and Sports Performance«, 2023). Lonnie Lowery, sportpszichológus: „Sok sportágban mindkettő, a kávé és a koffein is, hatásosan emeli a sportteljesítményt”. A kerékpárosok és a futók gyorsabbak voltak, ha kávét ittak. Vélhetőleg a hatás a kitartásos sportokban a legerősebb, de erőedzéseknél is segít – bár csak pár százalékban. Fontos a timing és a dózis. A sporttársaság azt javasolja, az utolsó kortyot egy órával a tréning előtt fogyasszák. A mennyiség ajánlata összetettebb. 3-6 mg/fő/kg testsúly optimális, tehát egy 70 kilós adagja legyen legalább 200 mg koffein (2 csésze, 1 csésze = 200-240 ml). Lowery: „Ha a logikát követjük, ez egy kanna kávé!”

Mivel a kávék sokfélék, ez még jobban bonyolítja a helyzetet. A kávébab fajtája, a pörkölés, a főzés is befolyásolja a koffeintartalmat. Különböző emberi szervezetek különbözőképp reagálnak, a hatás a test génvariációitól is függ. Haug a kávézást reggel kezdi, start előtt és a futás alatt koffeint vesz be, 2 óránként. (A görögök forognak a sírjaikban! RS). Legtöbb koffeint a könnyűatléták, a kerékpárosok és az evezősök vesznek be. Ők profitálnak a legjobban az idegrendszeri hatástól. A több nem mindig jobb. Bár először megdobja a teljesítményt, de a későbbi mellékhatások ezt lenullázzák (kézremegés). A Deutsche Gesellschaft für Ernährung naponta 400 mg-ot tart elfogadhatónak. Túl sok alvászavarokat okozhat. Hogy a kávé dehidratálna, az csak mítosz.

Az amatőr sportolók koffein méricskérése fölösleges. Nem tragédia egy kis túladagolás (Journal »Sports Medicine«, 2023). Nem tudni, tartós „doppingnál” mennyire csökken a hatás. Vélhetőleg gyöngül. Haug a kávéról nem szívesen mondana le. „Mások dohányoznak, vagy édességeket esznek, nekünk, sportolóknak, csak ez marad!”

SPIEGEL, 30. 12. 2023

»Für Ausdauersportler ist Kaffee eine Ersatzdroge.«

KOMMENT

„Mások meg isznak”- ez nem mentség! Megint mások sem nem isznak, sem nem cigiznek. A németek évente 240 €-t kávéznak el fejente. (A dánok 1170 €-t!). Én nem kávézom, hol a 240 €-m?

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor