Tudta-e?
... hogy a Duna neve "vizet", "folyót" jelent, és valószínűleg az óiráni "danu" (víz) szóból ered?

209-210. szám - 2022. február-március

Ismeretterjesztő előadások az interneten

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében nyolcadik éve tart a Tudomány- és művészettörténeti múltunk bemutatása című ismeretterjesztő előadássorozat.
MUHI Béla | a szerző cikkei

9

Az elmúlt években számos előadás lett szervezve Vajdaság különböző településein, ahol népszerű és aktuális tudományos és ismeretterjesztő témakörök lettek bemutatva, többek között ezekkel a címekkel: Jönnek a robotok!, Légy mindig optimista - agyműködés és a neurotranszmitterek szerepe, Reneszánsz palota a mocsár közepén - a Bácsi várrom, Magyar találmányok az évszázadok során, Lézerek a porondon, A légköri jelenségek titkai, Tesla - az elektrotechnika búsképű lovagja, Sugárözönben élünk, A delfinek hangja stb.

Az előadásokat sikeres szakemberek, tanárok, orvosok, pszichológusok, mérnökök tartották, de pályakezdő, fiatal diplomások is fel lettek kérve egy-egy előadás megtartására.

Több előadásban lettek bemutatva a magyar és magyar származású tudósok, feltalálók, akik jelentős eredményekkel gazdagították a magyar, és egyúttal az egyetemes emberi kultúrát.

Az idén a Corona vírus megfékezése által bevezetett szigorítások miatt az új előadások egy része az interneten keresztül tekinthető meg, melyek a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Youtube csatornájára (https://www.youtube.com/channel/UCzRrxQaYWVi6con-7M845cQ) lesznek folyamatosan feltöltve.

A programot a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatja, szervezője Muhi Béla.

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor