Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

234-235. szám - 2024. március-április

Mikroplasztik a salátában

Svájcban a mikroszemcsék legnagyobb forrása az autógumi (8900 t/év). Mindig, amikor egy autó vagy kamion gyorsít vagy fékez, apró reszelék válik le a kerekeiről és a szél/eső által szóródik szét a környezetben.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

1

A 2,5-40 mikrométeres részecskék java az utak közelében hull alá, keveredik a sztráda-szennyvizekkel és megy tovább a folyókba, tengerekbe. A nagyobb darabokból kemikáliák oldódhatnak ki. A szelek a port fölkapják és belélegezve tüdőnkbe juthatnak. (Ezért érdemes maszkot viselni, különösen utak szélén, de zsúfolt buszokban is, hogy védekezzünk a fertőzések ellen. RS). Ursula Schneider Schüttel, a legrégebbi svájci természetvédő szövetség, a Pro Natura elnöke: „A probléma hasonló, mint a peszticideknél. Korlátlanul szóródhatnak és nem lehet ellenőrizni.” Egy átlag autógumi, kivonásáig, 4 kg-ot veszít a súlyából. A svájci Bundesamt für Umwelt adatai szerint világszerte 8,9 tonna gumiszemcse kerül a környezetbe évente.

Míg a kipufogógázok és a fékrészecskék emissziója az utóbbi években csökkent, a gumiszennyezés nőtt. Az ok: egyre több nagyobb és erősebb autó kerül forgalomba. A kormány tanácstalan. A Lausanne-i Eidgenössische Technische Hochschule (EPFL) gumiszennyezést kutató laborjában Petri-csészékben homiklégylárvákon és vízicsigákon figyelik a gumikból kioldódó kemikáliák hatását. EPFL-munkatárs, Breider: „Ezt a fajta szennyeződést föltétlen meg kell vizsgálni.”

A mikroplasztik fő része a csomagolásokból ered, az autógumikból 30-40%. EPFL-kutatást az autógumigyártók szövetsége pénzeli (!!! Nyilván önvédelemből, megelőzve a botrányokat. RS). Először azt a kérdést kell tisztázni, hogyan terjed a gumitoxicitás a táplálékláncban. Az első eredmények szerint a szivárványpisztrángok nem károsodnak. Mégis, Breider szerint, a részecskék mérgezőek, csupán nincs róluk elég információ.

Mikroplastik im Salat: Wie gefährlich sind Schadstoffe aus Autoreifen?
SWI swissinfo.ch.

31. Mai 2023

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor