Tudta-e?
A világon eddig legnagyobb lemért hópelyhek a Guiness Rekordok Könyve szerint 1887-ben hulltak a montanai Fort Keoghban, átmérőjük kb. 15 inch volt.

218. szám - 2022. november

A NORVÉG FOCIHÖLGY BESÍPOLT

L. Klaveness vs FIFA

Lise Klaveness (41), 2011-ig norvég női válogatott, márciustól az ottani szövetség (NFF) elnöke. Ekkor szólalt föl Doha-ban, a FIFA kongresszuson.
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ: Ön 6 percig bírálta a FIFA-t és elnökét, Gianni Infantino-t.

Klaveness: Eltökélt voltam. Magam mögött tudtam a norvég labdarúgó bizottságot. 2021-ben heves vitát folytattunk Katar bojkottjáról. A többség elvetette, de a bírálatot megszavazták. Így lett kötelességem az emberi jogok védelme.

FAZ: Nem félt?

K: Ügyvéd vagyok. Igazságomról meg vagyok győződve. Igaz, három hetes elnökként nem volt könnyű dolgom. Milyen a FIFA kultúra? Senkit sem ismertem, még északi kollegáimat sem. De nem féltem.

FAZ: Érezte a légkört?

K: Ellenséges volt. Ám jól fölkészültem, figyelmeztettek. Sokan szóltak, erre vigyázz, arra vigyázz. Politikai karierrem tettem kockára, de gondoltam, hát legyen.

FAZ: Saját beszéde volt?

K: Igen. Megmutattam társaimnak, néhány mondaton civakodtunk. Ez Norvégia beszéde volt.

FAZ: Szemére vetik, hogy a térség országait kritizálja.

K: Semmiképp. Nem ítélkezem kutúrájukról. Vannak arab barátaim. Jöhetnek többen Norvégiába. (+40*C-ből -40*C-be? RS). Fontos a különböző kultúrák megvitatása. A probléma maga a FIFA. Nagy kockázatot vállalt. Katar-hoz nagyon jó és átgondolt terv kell. Definiálni, mért bízzuk rá ezt a mega-eseményt. A cél nem lehet az óriási pénzek behajtása. Ezzel embereket ölünk meg.

FAZ: Ön szerint mi a labdarúgás szerepe?

K: Nem a problémamegoldás. Ez a VB veszélyes, mert nem készült világos terv a kultúrák áthidalására. Mi, melegek, Katar-ban veszélyben vagyunk. Az NFF, a norvég labdarúgó szövetségünk kicsiny, de épp ezért beszélhetünk nyiltan. Behúznak bennünket a politikába. Nem vagyunk nagyok, mint a DFB (Deutsche Fußball Bund). Tisztelem őket, Bernd Neuendorf elnökükkel. Elsőként hívott föl a beszédem után. A brit Debbie Hewitt is fölhívott. Bernd beszél Infantino-val, meg velem is. Kissé konzervatív. Ám mi nem vagyunk moralisták, amit ránk akarnak fogni. A szövetségek között építünk hidakat, több átláthatóságot. Nem féltem a pályafutásom, nem akarok sportpolitikus lenni. Változást akarok. Ha nem sikerül, ismét visszahúzódom.

FAZ: Nem terheli túl magát?

K: Ez kihívás, eredménye előre nem látható. Egy forró vitába ugrottam bele, már nem csak Norvégiáról van szó, hanem a nőjogokról, az LGBTQ-ról - világszerte. Közben figyelek az engem érő kritikákra is, a katariakra is. Elismerem, hogy történtek változások. De továbbra is hiányzik a szabad véleménycsere. Tisztelet azoknak, akik ott a változásért küzdenek, gyakran csak titokban. Minél közelebb vannak a kormányzathoz, annál nehezebb nekik.

FAZ: A futball oldhat meg problémákat?

K: A futball egy globális hatalom. Emberek milliárdjait befolyásolja, dollárok milliárdjait forgatja. Vannak értékei, infrastruktúrája, nőrészvétele is. Ezért szeretem. Nem célom, hogy Katar-t kizárják. A FIFA-t sem bírálom egészében, hisz valamennyi ország részvételét megengedi és megszervezi. Ám le kell fékeznünk, mert az egész egy mega-event-té, egy super-league-gé válik. Ez szétzúzza a világfutballt. Erre felé tereli néhány nagy részvényes. Vannak jó érveik, ahogy nekem is. Ám a VB-előkészületeknél emberek haltak meg! Értékelem, ha politikai ellenfelek csapatai játszanak egymással.

K.beszédére a VB-főszervező, Hassan Al-Thawadi sértődötten reagált. Szavait egész Katar visszhangozza.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6. 11. 2022

„Ich fordere das System heraus“ Warum legt sich diese Frau mit

Qatar und der FIFA an? Weil es nicht anders geht, sagt die

Norwegerin Lise Klaveness.

AMNESTY.AT

2,3 millió bevándorló él Katar-ban. 20 000 dolgozik a VB-stadionokon, utakon, metrón. 173 000 nő a háztartásokban. Ha kezdődik a VB, ők szolgálják ki a vendégeket a hotelekben, éttermekben, biztonsági szolgálatoknál. A munkahelyért óriási közvetítői díjat fizettek. A vendégmunkásokat a végkimerülésig dolgoztatják, sokan bérüket sem kapják meg. Más munkát sem kereshetnek. A kenyai aktivistát, M. Bidali-t, 2021-én a katar-i rendőrség elrabolta és egy hónapig fogva tartotta. Bidali biztonsági őrként dolgozott és föltárta a munkások kihasználását és jogfosztottságát. A szobalányokat tulajdonukként kezelik. Ha megerőszakolják őket, az áldozatok inkább nem tesznek följelentést, mert elveszítik munkájukat és jövedelmüket. 70% soha nem tér vissza hazájába. Bár egészségesen érkeznek meg, a hőségben végzett kimerítő munka végez velük – a hatóságok szerint természetes halállal vagy szívelégtelenséggel. Az Amnesty 2010-2019 között 15 000-re becsüli a halottak számát. A munkaadók ellen nem járnak el. A FIFA föl kell, hogy szólítson a családtagok kárpótlására. Létesüljön egy alap, annyi pénzzel, amennyit a VB-győztes kap: 440 millió dollárral. Ezt könnyen megtehetik, hisz a FIFA 6 mrd $-t keres a VB-n és még 1,6 mrd-t tart tartalékban. A szurkolók milliói követeljék a FIFA-tól az emberi jogok betartását és a kárpótlást! (amnesty.at;Hashtag#PayUpFifa)

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor