Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

218. szám - 2022. november

Merénylet a Monet-kép ellen

A Potsdam-i Barberini múzeumban a „Letzte Generation" krumplipürét dobott egy képre, hogy a klímakárosítás ellen tiltakozzon.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

A paradicsomleves és a torta után (amivel a Mona Lisa-t tisztelték meg a Louvre-ban) ez az „étel” inkább egy ehetetlen kulimász. Monet Les Meules (Búzakazlak) műve helyett mért nem van Gogh Krumplievők-ét választották? Monet nem volt valami nagy természetbarát. Másodszor: dobálták volna meg inkább a szoftveróriás SAP alapítóját, Hasso Plattner-t, aki a „Kazlakat” potom 111 M €-ért verte dobra! Bezzeg Helmut Kohl-t és Franziska Giffey-t még ehetetlen záptojásokkal dobálták meg. Aki ma krumplipürével dobálózik, az nem éhezik – egy adagját nyugodtan hozzávághatja bármihez. Vagy hajigáltak volna nyerskrumplikat, esetleg brit scone-t. Végül a szóban forgó katyvaszt nem lehet krumplipürének nevezni. Az igazi ugyanis csúszós, de konzisztens kása, nem ilyen folyós kotyvalék, ami lefolyt a képről. Az aktivisták nyilván krumpliporból csinálták és túl sok forró vizet öntöttek rá. Vagy a főtt burgonyát mixelték, ahelyett, hogy óvatosan, kézzel törték volna szét. Tehát már a jó íz miatt is tiltakoznunk kell ez ellen a "Kartoffelbrei" ellen.

ZEITonline, 24. 10. 2022

Das ist doch kein Kartoffelbrei!

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor