Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

220-221. szám - 2023. január-február

Kísérletek, amelyeket látni kell

A fizikaoktatást segítik azok a szakmai anyagok, melyeket magyar nyelven Härtlein Károly mesteroktató mutat be Budapesten a Műszaki Egyetemen, és amelyek mindenki számára elérhetők…
MUHI Béla | a szerző cikkei

7

A természettudományok oktatása rendkívül fontos a jövő nemzedékei számára, hisz műszaki értelmiség hiányában nem beszélhetünk fejlődésről, sőt, eddigi kultúránk megtartásáról sem. Márpedig egyre csökken a szakpedagógusok száma, és a minőségi oktatás színvonala is alábbhagy.

Iskoláinkban egyre kevesebb demonstrációt, kísérletet, laboratóriumi gyakorlatot láthatnak a diákok, mindez a fizika, a kémia, a biológia, a földrajz és más ismeretek átadásának a rovására megy.

Valójában széleskörű probléma ez, amin Härtlein Károly mesteroktató igyekszik évek óta segíteni. A fizikaoktatással kapcsolatos kísérleteit láthatjuk nemcsak élőben, hanem felvételről is. Hamarosan újabb látványos előadást fog tartani, és közvetítés is lesz, tehát aki nem tud személyesen eljutni az előadóterembe, az is megnézheti majd akár diákjaival együtt is a műsort: 2023. február 1-én 15.00 órakor.

Mindez felvételen utólag is megnézhető. Az előadó személyes ismerősünk, többször is járt nálunk és ezt a levelet küldte:

Szeretettel várom a vajdasági kollégákat az előadásom online felületén(is): 
https://youtu.be/NNvJqRqO8U0

További részletek:
http://jedlik.phy.bme.hu/experiments/

Tisztelettel  Härtlein Károly

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor