Tudta-e?
...hogy a hazánkban és Európában honos denevér senkinek sem szívja ki a vérét, és nem kapaszkodik bele a hajába sem. A denevérek egyetlen vérszívó faja délamerikában él, tehenek vérét szívja és nem okoz halálos sebet. A hiedelem középkori, amikor is a bőregérről úgy gondolták, hogy az ördöggel paktál ezért sok helyen írtották sőt fákra szögezték őket.

229. szám - 2023. október

Ön csibe vagy hattyú

Kevesebbet dolgozni, többet keresni
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Jochen Mai (55) német TV-Jobcoach, Speaker és munkahely-szakértő, több bestseller szerzője, a Jobblog Karrierebibel.de-jének havonta 4 millió olvasója van.

„Ohne Fleiß, kein Preis”, aki szorgalmas, annak több pénze lesz – de ha ügyesebb, akkor is? Itt egy új időkezelés: Használja lustaságát és közönyét célzottan.

A doing-less-elmélet az US Peter Taylor időmanagement-coach kitalálója. Az emberek túl sok feladatot vállalnak föl – ezért nem lépnek följebb a karrierlétrán. Ellenpélda: Einstein. 1915-ben tette közzé relativitáselméletét, de előtte 3 évig csak saját fejlődédével törődött. Csak egy dologra koncentrált (Einstein-elv).

Ki a csibe?

Izgatott, motivált, fejvesztett. Alig hogy belefog valamibe, máris egy másik idea csábítja. „Ezt is meg tudnám csinálni!” Időt és energiát pazarol, semmit sem fejez be igazán.

Nem így a hattyú. Elegánsan úszik az élet taván. Sikert sikerre halmoz. Saját céljára fókuszál, miután priorizált. Semmi multitasking – csak deep work.

A lusták produktívabbak és kreatívabbak

P. Taylor könyvében (The Lazy Winner) megtudhatjuk, hogy a sikeres és kiegyensúlyozott élet titka a célzott lustaság. (Itt álmos lettem, hagyom a fenébe. RS). Lógó nyelvvel, egyik feladattól rohan a másikhoz, téves akcionizmus. Csak egy dologra kell koncentrálnunk. A nyugodt, komótos hattyúk jóval produktívabbak, kreatívabbak, lelkesebben dolgoznak és végül így több szabad idejük is lesz.

Egészséges közöny

Némely feladat nem is éri meg, hogy elvégezzük. (Eisenhower-elv). Csak időpocsékolás lenne.

Visszautasítás

Nem munkamegtagadás – azért kirúghatnak! Néha nemet kell mondani, túlterheléskor vagy kizsákmányoláskor.

Zavaró tényezők

Sok telefon vagy e-mail elterelhet a munkánktól és csak az időnket lopja. Kikapcsolni!

Szünet

- Legyen power nap! 20-30 perces napközbeni szundítás csodákat tehet! Célzott szünetekkel teljes erővel végigdolgozhatjuk a napot. Klasszikus hiba, mail-eket olvasatlanul parkoltatni. Elveszítjük a helyzet uralását.

- Max 3 feladatra koncentráljunk - egy napon! Ezeket reggel gondosan válasszuk ki – az összes többit tegyük félre.

- Legyen 20 perc sport naponta! Futás, gyaloglás, bringázás, úszás. Futással lebontjuk a cortisol stresszhormont. Agyblokádjaink föloldódnak, gondolataink szabadon siklanak és új ideák születnek.

- Időkorlátot állítani! (Parkinson-törvény). Egy feladat pontosan annyi időt igényel, amennyit rászánunk. Ha egy meetingre 5 órát tervezünk, akkor ennyi is szükséges. A kérdés, tényleg kell-e ennyi? A legjobb ötletek a végén születnek. Mért ne spórolnánk meg a fölösleges csevegőidőt és eleve 30 perces ülést terveznénk? (Azért, mert a csevegés stresszoldó és építi a munkatársi viszonyt. RS). Látni fogja: ugyanazokat az eredményeket éri el – csak gyorsabban és kevesebb munkával.

Használja ki a 80/20-as szabályt!

20% ráfordítással már 80% érhető el! (Pareto-elv). Csak ezt a 20%-ot kell azonosítani és erre koncentrálni, semmi multitasking! (Mért ásóznak össze-vissza az aranyásók – mért nem ott ásnak, ahol az arany van? RS).

Semmi multitasking!

Nem tesz produktívabbá. Figyelme egyidejű megosztása eredményeit, koncentrációját, energiáját csak rontja – lassabban dolgozik és több hibát ejt. Egyik feladatot a másik után (monotasking), ez produktívabb és gyorsabb.

Info-diéta

Az info-özön olyan, mint a hőguta: Koncentrálás-zavar, gondolatok elkalandozása, lassult reakciók. Ne próbálja minden közösségi oldal timeline-ját követni és végtelen sok online-olvasnivalót fölhalmozni. Ez gyakran csak prokrasztináció (elodázás) vagy FOMO - félelem valamitől lemaradni. Legyen egy info-diéta: kevesebb klikkelés, több eredmény.

Keressen alkalmas helyet

Nehezebb feladatoknál ez fontos lehet. Saját íróasztalunk nem mindig alkalmas erre. A hely passzoljon a feladathoz és nem fordítva!

Eddig csak olvasott. És most rögtön belevágna? Nem jó! Ez is csak csibe-akcionizmus lenne. Nyugodtan válasszon ki egy Önhöz illő alaptételt, mely a helyzethez is illik és a maximális eredményt igéri. Ezt az egy tippet gyakorolja és csak utána a következőt. Elegánsan, mint egy hattyú.

Pomodoro technika

Produktívabban dolgozni! A doing-less-ben ez is benne van, a többi mellett. Francesco Cirillo találta ki a 80-as években. Egy paradicsom formájú konyhaóra ihlette meg: 25 perc munka, 5 perc pihenő. Válassza ki listájáról a legfőbb prioritásút, állítsa be óráját 25 percre és eddig ne engedje magát eltéríteni. 4 szakasz után legyen hosszabb pihenő. Nagyobb feladatokat így kisebb falatokra oszthat. Figyelme erősödik és napbeosztása is könnyebb lesz.

» Job + Karriere » , 2. 1. 2023

Weniger arbeiten – mehr verdienen: So geht‘s

KOMMENT

RS: Nincs más tudás, amit a magyar paraszt ne tudott volna.

Nagyapámnak nem kellett „pomodore”. Ha a nap delelőn volt, lefeküdt a diófa alá.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor