Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

232-233. szám - 2024. január-február

Húsz évvel fiatalodni

Sok betegség könnyen elkerülhető lenne. 7 M német szenved cukorbetegségben – a mozgáshiány és a nehéz ételek miatt.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

1

Lucas Cranach 1546-os festménye egy „Jungbrunnent”-t ábrázol: öreg asszonyok megmártóznak és mint fiatal lányok lépnek ki. (Minket, öreg férfiakat, egyen meg a fene? RS). Az »American Journal of Clinical Nutrition«, ha nem is találta föl a fiatalító kutat, mégis 20 év fiatalítást igér – ha betartunk néhány életmód szabályt.

Xuan-Mai T. Nguyen és Yanping Li (VA Boston Healthcare System) USA veterán katonákat figyelt meg és meglepődött: „Sokat elérhetünk, ha 1, 2, 3 vagy mind a 8 szokást beépítjük életmódunkba.” Közismert, egyszerű magatartásokról van szó: rendszeres mozgás, mértékletes és változatos táplálkozás, nem cigizni és kompenzálni a stresszt. Továbbá: semmi ivászat, üdítő alvás, pozitív szociális viszonyok, drogok kerülése.

Sok betegség könnyen elkerülhető lenne. 7 M német szenved cukorbetegségben – a mozgáshiány és a nehéz ételek miatt. Hasonló a helyzet a szív- és keringési betegségek terén. Tartsuk magunkat a jó 8 szokáshoz: testi aktivitás, dohányt elhagyni, jó stesszkezelés, egészséges táplálkozás, alkohol mértékkel, üdítő alvás, jó szociális viszonyok, semmi opiodiok.

350 000 hal meg évente ilyen betegségekban. 80% megakadályozható lenne, ráknál 40%. Mi történne, ha az emberek fokozottan vigyáznának az egészségükre? A Deutsche Krebsforschungszentrum (DKFZ) 25 000 ember 20 éves adatait vizsgálta, 7 tényezőre: dohányzás, testtömeg-index, csípőméret, alkohol, testi aktivitás, c. betegség, magas vérnyomás.

Ezen felül bizonyos vérfehérjék koncentrációját is megnézték, amely tükrözi az ember biológiai életkorát. Két csoportot figyeltek meg: a legkisebb és a legnagyobb kockázatúakat. Megnézték a különböző csoportok halálokait is. A magas kockázatú férfiak 22,7 évvel korábban halnak meg, nőknél 14 évvel (az ő életmódjuk nem annyira különböző).

Az US-team 256 618 férfi és 19 316 nő adatait elemezte, a 8 szokás tekintetében. 8 év alatt 34 247 halt meg. A 40 éves egészségtudatos férfiak 24 évvel tovább éltek, a nők 20,5 évvel. A 40 éves férfiaknak 23 életév maradt, 63 évesen húnynak el, míg az óvatosak 87 évet éltek meg. Nőknél az arány 67:87,5 év. Sosem késő: aki 50 évesen áll át, 21,3 évet nyer, nőknél 18,9 évet. Még 60, 70, 80 éveseknél is megéri váltani, bár az idősebbeknél a hatás gyöngül. Még egyetlen új szokás is kihat. Pár évtized nyereséghez nem kell semmi varázslat, pusztán némi akaraterő.
 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor