Tudta-e?
...ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát, akkor megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, ugyanis így a test elegendő esszenciális zsírhoz jut?

109. szám - 2013. október 01.

Meghatározó az értelmiség nevelésében

54. születésnapját ünnepelte a Magyar Tanszék
Szecsei Szabolcs, Magyar Szó

B. Szabó Györgyre emlékeztek az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének 54. születésnapján tegnap a BTK földszinti tanácstermében. A megemlékezésen kívül átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjakat is, melyeket ebben az évben Beke Ottónak ésSamu János Vilmosnak ítéltek. Továbbá a tanszék kitüntette a kimagasló eredményeket elért hallgatóit, és beszámoltak tanáraik tudományos munkásságáról is.
 
Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, az ünnepség egyik díszvendége, miután megköszönte a meghívást, méltatta a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék munkáját. Rámutatott, hogy a vajdasági magyar értelmiség nevelésében, a kulturális értékek megőrzésében és közvetítésében a tanszék továbbra is meghatározó szerepet játszik a tartományban és az országban is, továbbá abbeli reményének adott hangot, hogy a tanszék és a Belgrádi Magyar Kulturális Intézet gyümölcsöző együttműködést tudhatnak majd magukénak a jövőben.
 
Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető a jelenlevőkhöz intézett köszöntőbeszédében egyebek mellett B. Szabó György munkásságára emlékezett, tanári, írói, művészi tevékenységét méltatta. Dr. Ispánovics Csapó Julianna és dr. Utasi Csilla előadása is B. Szabó munkásságának sokrétűségéről szólt. A jelenlevők egy 1980-ban készült, B. Szabó Györgyről szóló dokumentumfilm-részletet is láthattak.
 
A Sinkó Ervin Irodalmi Díj átadásakor dr. Csányi Erzsébet méltatta a két díjazottat, Samu János Vilmost és Beke Ottót, akik bírálóbizottság értékelése és indoklása alapján az idei díjat a 2004-ben létrehozott DNS kulturális folyóirat szerkesztőiként érdemelték ki, továbbá a DNS-sel összefüggésbe hozható kulturális és irodalmi munkásságért.
 
Dr. Hózsa Éva A név melódiája címmel tartott előadást. Dr. Horváth Futó Hargita tanszékvezető-helyettes pedig a tanszék aktuális projektumairól és tudományos munkáiról beszélt (a Magyar Nyelvi Központon folyó nyelvoktatás, a magyar mint idegennyelv-tankönyv készítése, a BTK és a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységeinek összehangolása, az akkreditált továbbképzések megszervezése), továbbá a hallgatók különféle versenyeken való részvételéről és a tanszék által szervezett tanácskozások eredményeiről is beszámolt.
Az ünnepség végén pedig dr. Rajsli Ilona egyetemi tanár adta át a tanszék okleveleit azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányaik során kimagasló eredményeket értek el.
 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor