Tudta-e?
...évente két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését is elvégeztetni, mert a berendezések gomba- és baktérium- tenyészetekkel lehetnek tele, a készülék ezért ilyenkor fertőzött levegőt keringet a belső térben?

204. szám - 2021. szeptember

Kutatók Éjszakája - Amit látni kell!

Ez év szeptember 24-ére, a Kutatók Éjszakájára rengeteg nagyszerű programmal készülnek a kollégák! Ezúttal a hozzánk közel álló anyanyelvű rendezvények programjaira hívjuk fel a figyelmet…
MUHI Béla | a szerző cikkei

4

Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő látványossága, a Kutatók Éjszakája rengeteg fiatalt inspirál tudományos és innovációs karrierre. Az idén 17. alkalommal megrendezett programsorozat látványos bemutatókat, izgalmas előadásokat kínál Magyarország több mint 50 városában. Legfőbb célja, hogy a tudományokat közelebb hozza a mindennapokhoz, megmutassa, hogy a tudományos kutatás mennyire fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot.

Szegeden: Régi kedves barátunk, az újvidéki Apáczai Nyári Akadémia (ANyA) rendszeres előadója, Dr. Szalai Tamás csillagász felhívja a figyelmünket a következőkre:
A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének munkatársai gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket szeptember 24-én a Kutatók Éjszakáján!
http://www.physx.u-szeged.hu/hirek/kiemelt-hirek/kutatok-ejszakaja-2021
A Budó teremben zajló programok esetleges párhuzamos online közvetítéséről további információk hamarosan szintén ezen a linken lesznek elérhetők!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Üdvözlettel Szalai Tamás közkapcsolati bizottsági tag, SZTE TTIK Fizikai Intézet

Budapesten: A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének népszerű oktatói és diákjai érdekes és izgalmas előadásokkal, kísérleti bemutatókkal és online workshoppal várják az érdeklődőket szeptember 24-én a Kutatók Éjszakáján.
F épület, F29 terem:
16:00 - 17:30, Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I. (az előadó ugyancsak az ANyA rendszeres előadója)
18:00 - 19:00, Pintér Gergő: Utazás a dimenziók között: milyen térben él egy kvantumbit?
19:15 - 20:45, Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.
21:15 - 22:00, Török János: Madarat tolláról, avagy hogyan látja a fizikus, miként választunk barátokat

A BME Könytár előtt, a Sóhajok hídja alatt és a K épület Aulában
10:00 - 23:00, Wigner Jenő Szakkollégium, Kísérleti Kör hallgatói: Kísérletezz velünk! A Kísérleti Kör szabadtéri bemutatója online kiscsoportos interaktív workshopok (regisztrációköteles):
19:00-19:45, 20:00-20:45, 21:00-21:45
Pályi András, Asbóth János, Budai Ákos: Kvantumszámítógép programozása
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
https://felvi.physics.bme.hu/kutatok_ejszakaja
https://kutatokejszakaja.hu/

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a híres ELTE Természettudományi Kara többek között ezt közli: tTegdnpgosaap, m18d:on54  ·

Megtudhatjuk, miért kormoz egy égő olajkút és miért nem egy sugárhajtású repülőgép, kiderül, hogyan folyik a kvarkanyag, és miért fontos az informatika a hatékony hústermelésben. Idén a vuduról is újabb információkat szerezhetünk, és egy 1958-as film készítésének körülményeit is megismerhetjük. Szó lesz a kora újkori pestis lefolyásáról és a 2020-as hegyi-karabahi háború utáni kulturális kárfelmérésről is, sőt hallhatunk a molekulák futóversenyéről és a sógi nevű japán sakkjátékról is.

Az összes ELTE-s program megtalálható ide kattintva. https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek?org=79 

Ha te is szeretnél bepillantást nyerni a varázslók kertjébe a kémikusok szemével, gyere el szeptember 24-én a Kutatók Éjszakája / Researchers' Night in Hungary és éld át a varázslatot. Látványos kémiai kísérletekkel készülünk kicsiknek és nagyoknak.

Programjaink: https://ttk.elte.hu/kutatokejszakaja_2021

Újvidéken: 2021. szeptember 24-én kerül sor a Kutatók Éjszakája elnevezésű tudománynépszerűsítő rendezvényre. A rendezvény 16 órakor kezdődik a BIG kereskedelmi központban.  A várható eseményekről elsőnek a helyi jellegű tájékoztatási portál közölt részletes információkat:   mojnovisad.com 
https://www.nocistrazivaca.rs/sr/pocetna  

A látogatókat 15 érdekes és kreatív műhely várja, melyek itt vannak felsorolva: https://www.nocistrazivaca.rs/sr/radionice-2021  

További információk itt:
https://www.nocistrazivaca.rs/   

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor