Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

220-221. szám - 2023. január-február

Káros krémek

Hidratálnak vagy dehidratálnak?

A reklám szerint a hidratáló krémek védik a bőrt. Ám némelyik inkább rongálja. EADV (Europäische Akademie für Dermatologie und Venerologie, Lugano): „Minden 2. felnőtt bőrproblémás – az ápolószerek ezrei ellenére.”
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

4

Viszont a krémbiznisz jól megkenve fut. Gyakori a száraz és tisztátalan bőr, sok az aknefolt, a rosacea, a pikkelysömör. (Aki sok zsírt eszik, annak a bőrén is kijön. RS). EADV: 94 M európai szenved viszkető, égető és száraz bőrtől. Marie Lodén (Eviderm Institute, Svédo.): „Egyre többeknek válik érzékennyé a bőre. Egyik ok a sok krémezés lehet.” Lodén és Izabela Buraczewska Norin, 2009-ben, a British Journal of Dermatology-ban közzétett egy tanulmányt a hidratáló krémek hatásairól. 7 hétig 20 normál-bőrű személyt vizsgáltak, akik naponta krémezték magukat. Némely krém ártott a bőr gátfunkciójának. Genetikailag a bőrt átjárhatóvá tette, így az kevesebb nedvességet tárolt. Lodén: „A bőr függő lesz, a kárt újabb krémezéssel kell elrejteni.” Ez orvosilag végzetes, gazdaságilag önjáró profitnövelő.

A skincare dübörög, csak a L’Oréal, 2021-ben, 5 mlrd € nyereséget sepert be. Beiersdorf (Nivea, Eucerin) megerősítette: „A bőrápolók a fő forgalom-meghajtók.” A 19-39 év közti német nők havonta 50 €-t költenek szépségápolásra. Megkérdeztük a Beiersdorf-ot és a L’Oréal-t is, van-e probléma? Direkt válasz helyett önfényezést kaptunk. Másként válaszolt Rick Smith, aki az Ottawa-i Broadbent Institute vezetője. „Tanulmányok mutatják, hogy a probléma nagyobb, mint a dohányzásnál.” (? Tüdőrákot a krémtől? RS). Sok anyag káros hatása még nem ismert. A tartósító parabének károsítják az hormonrendszert. Az illatanyag-hordozó ftalátok rombolják a férfiak nemzőképességét. Bár ezek 2012 óta tilosak az EU-ban, az import termékekkel bejönnek. Az olívaolaj is gyanúba keveredett. Olajsavakat szabadít föl, melyek a bőr barrierfunkcióját csökkentik.

Akkor mégis mért kenik magukra, nők-férfiak, ezt a sok kenceficét? Vélhetőleg bíznak a kozmetikaipar ígéretében, hogy szép lesz a bőrük. Az Ipsos azt találta, hogy a tisztátalan bőrűek nehezebben találnak munkát és partnert. A problémát a törvényhozó is fölismerte. Az EU Bizottság 2 éve megszigorította a veszélyes kemikáliák forgalmazását (Restrictions Roadmap under the Chemicals Strategy for Sustainability) – a „great detox” óriási lépés. Nemcsak az új vegyületeket szabályozzák, a régieket is bevizsgálják és ha kell, kivonják. A brüsszeli NGO Europäische Umweltbüro szerint 2030-ig 5-7 ezer kemikáliát tiltanak be. A Beiersdorf nem tart üzleti veszteségtől: „Szakérőink folyamatosan dolgoznak a restrikciók válaszain. Választékunkat készek vagyunk módosítani és tovább fejleszteni. A minőség és a biztonság mindig is első szempontunk volt és lesz.” A L'Oréal direkt a restrikciókról nem beszélt, de biztosított termékeik folyamatos ellenőrzéséről. Ezen felül illatanyagaik összetételét tervezik nyilvánossá tenni, ami egyedülálló. Az összetevők átláthatósága fontos, de a sok vegyi képlet még a bőrgyógyászokat is túlterheli. (Ezért csináltuk a Testápoló kislexikont, 2002-ben. RS). Yael Adler, berlini dermatológus: „Ha egy illatanyagot betiltanak, nem jelenti, hogy a többi egészségesebb.” Nemcsak a káros összetevőkről van szó. „Sok bőrbetegség a túlzott ápolástól keletkezik vagy súlyosbodik.” A bőrnek nincs szüksége sok ilyen preparátumra. Ezek csak tovább zavarják a természetes egyensúlyt, amely már amúgy is a sok stressztől és hibás étkezéstől megingott. A kevesebb tehát több, itt is, a kozmetikában. Adler: „Fontos, hogy erre reagáljanak az emberek. Másrészt, persze, egy nagy piacot verünk szét.”

ZEIT, 22. 12. 2022

Gefahr aus der Dose

KOMMENT

1982-ben krémkeverést tanítottam a kölni Volkshochschule-n. Próbáltam átvinni, hogy a „fényes” krémek a jók, a többi kiszárítja a bőrt. Dávid a Góliát ellen – csak itt mindig az óriás győz. A Testápoló kislexikonból az is megtudható, hogy a sok sampon is árt: gyöngíti a hajszálak öntisztító erejét. Maradok a szappannál. Anyámmal még főztünk is ilyet, disznóvágáskor.

RS

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor