Tudta-e?
...hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban. Valószínűleg az erre vetődő vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is"

219. szám - 2022. december

5. Vállalkozz okosan! diákverseny

2022. december 17-én, ötödik alkalommal lett megszervezve a Vállalkozz okosan! diákverseny az általános iskolás tanulók számára gazdasági-vállalkozói témakörben.

4

A verseny célja, hogy a felnövekvő generáció tagjai mielőbb elsajátítsák az alapvető gazdasági, vállalkozói, pénzügyi ismereteket annak érdekében, hogy felnőttként jobban eligazodjanak az üzleti világában, tudatos döntéseket hozzanak, és esetleg vállalkozóként érvényesüljenek. A verseny hozzájárul a tanulók gazdasági ismereteinek bővítéséhez, a csapatszellem erősítéséhez, a kreativitás és az innovációs készség fejlesztéséhez.

A verseny általános iskolás diákoknak volt meghirdetve (5-8 osztály). A diákok csapatban dolgoztak mentor segítségével. A csapatok 2-4 főből álltak. Minden csapatnak egy üzleti tervet kellett elkészíteni, melyben bemutatták ötletüket, képzeletbeli vállalkozásukat. Az idei versenyre egy közlekedési eszközöket gyártó vagy közlekedési szolgáltatásokat nyújtó vállalat üzleti tervét kellett elkészíteni.

A verseny helyszíne a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda volt, Zentán. Támogató a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervező a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Pro Scientia Naturae Alapítvánnyal együttműködve.

Az idei versenyre 10 csapat jelentkezett Vajdaság különböző iskoláiból. A zsűri tagjai, Dr. Kulcsár Sarolta, a Pro Scientia Naturae Alapítvány programkordinátora, vállalkozó, és Dr. Muhi. B. Béla, egyetemi tanár, a verseny főszervezője voltak.

Az eredmények a következők lettek:

1. díj

Denkovics Máté, Túri Tamás, Toldi Levente
Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
Felkészítő tanár: Csizmadia H. Tímea

2. díj

Balázs Dániel, Berényi Barbara, Milankovic Bence, Szikora Máté 
Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka
Felkészítő tanár: Ostojić Melitta

3. díj

Bárány Petra, Bátori Flórián, Lázár Enikő, Kisutcai Ivett
Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse
Felkészítő tanár: Lázár László

és

Bozsir Diana, Albert Anett, Kisutcai Dorina
Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse
Felkészítő tanár: Surányi Roland

Különdíj

Váradi Dorotea, Vörös Dorina, Vörös Viktor
Október 10. Általános Iskola, Szabadka
Felkészítő tanár: Bíró Zoltán

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor