Tudta-e?
Hogy mik a menhirek? Sorba rakott, óriási kõtömbökbõl készült õskori építmények, amelyek az égtájak és utak jelölésére szolgáltak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Szardínián találhatók.

211-212. szám - 2022. április-május

I. Körmendi Ferenc diákverseny

Az iskolanaptár megváltozása miatt a szervezők módosítják a versenykiírást. A Körmendi Ferenc elnevezésű általános iskolai verseny időpontja 2022. május 7., szombat. A diákok bejelentésének határideje április 14.

6

Dr. Körmendi Ferenc a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola egykori tanulója volt, akinek emléket állítunk ezzel a diákversennyel. Villamosmérnök, atomfizikus, élvonalbeli kutató, egyetemi tanár volt, aki a tudomány mellett az irodalmat, a magyar nyelv kutatását, a népdalokat, a szülőföldet éppúgy szerette, mint az itt élő embereket.   

A meghirdetett versenyre azon hatodikos, hetedikes, nyolcadikos általános iskolai tanulók jelentkezését várjuk, akik elsősorban szeretnek fizikai, kémiai kísérleteket végezni és bemutatni. A természettudományok szeretete arra sarkallja a tanulót, hogy a természet működésének törvényszerűségeit felismerje, elfogadja és felhasználja az ember, a környezet és általában a természet védelme érdekében.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezését és felkészítő tanárukat várjuk, akik személyes jelenlétükkel fogják megtisztelni iskolánkat.

A verseny részletes leírása és a jelentkezés formája:

A verseny időpontja: 2022. április 9. (szombat), 9:00 óra

A verseny helyszíne: Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta, Vasútsor 44

A versenyfeladatok:

  1. Szabadon választható rész: Egy-két szabadon választott kísérlet bemutatása a fizika, kémia természettudományi szakterületekről. A bemutatott jelenség magyarázata és kapcsolódása az ember minennapi életéhez, esetleges felhasználási lehetőségei/területei az egészséges életmód, a környezet- illetve természetvédelem szempontjából.
  2. Kötött téma: Plakát készítése „A víz, mint az emberiség egyik legfontosabb erőforrása!“ címmel. Választ keresünk a következő kérdésekre: Mit jelent nekem a víz? Mi az első gondolat, ami először eszembe jut a vízről? Miért fontos számomra a víz? Az emberiségnek miért fontos a víz? Ilyen és ehhez hasonló témákban keresünk összefoglalást fizikai vagy kémiai megközelítésben!

A versenyző csapatok feladata a helyszínen:

A szabadon választot kísérlet(ek) bemutatása, magyarázata (max. 5–8 percben). Mindezt előkészítik néhány oldalas  szakdolgozat formájában, amit egy példányben leadnak a helyszínen. A szakdolgozat fedőlapja tartalmazza a kísérlet(ek) címét, az iskola, a tanulók és a felkészítő tanár nevét.

A kötött témát prezentálni kell egy A1-es (60 x 85 cm) méretű poszteren. A poszter legyen kézzel írott, nyomtatott betétekkel, rajzolt képekkel. A pályázati munkák esztétikai szempontból igényes, kiállításra kész formában kerüljenek bemutatásra. A plakát hátulján legyen feltüntetve az iskola, a tanulók és a felkészítő tanár neve. A poszter rövid bemutatása (max. 3 percben).

A verseny menete:

- Ünnepélyes megnyitó  9:00 – 9:20
- A szabadon választott kísérletek bemutatása  9:30 – 11:00
- Uzsonnaszünet  11:00 – 11:20
- „A víz, mint az emberiség egyik legfontosabb erőforrása“ című plakát bemutatása 11:20 – 12:20
- Eredményhírdetés  13:00

Bejelentkezés a versenyre:

A diákcsapatnak egy nevet kell adni, majd a szakdolgozattal együtt 2022. április 1-ig elektronikus formában a következő címre kell beküldeni: okostudatos@gmail.com

A verseny megszervezésének és lebonyolításának támogatója a Magyar Nemzeti Tanács.

Médiatámogató és a verennyel kapcsolatos tájékoztatók folyamatosan itt olvashatók: www.fokusz.info

Dr. Körmendi Ferenccel kapcsolatos megemlékezés itt: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1224723513&aid=1182420723&sch=1

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor