Tudta-e?
A legnagyobb ismert csillag 2.9 milliárd kilométer átmérőjű, a Napnál 2000-szer nagyobb.

123. szám - 2014. december 01.

Megrendezték a XV. TUDOK Vajdasági Regionális Konferenciát

Kutató diákok sikerei

A vajdasági kutató diákok 7 szekcióban 55 előadást tartottak. Teljesítményüket 21 tagú rangos szakbizottság értékelte. 18 továbbjutó a nemzetközi konferenciára...
MUHI Béla - A felvételeket Lukács Zsolt készítette | a szerző cikkei

13

A XV. TUDOK - Vajdasági Regionális Konferencia szombaton, 2014. november 29-én került megrendezésre Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban (Njegoš utca 22. szám).

A Kutató Diákok Országos Szövetségét Krivánszky Sára alelnök, Rácz Adél és Topál Dániel tisztségviselők képviselték. A rendezvény lebonyolítója a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, azon belül a GENIUS tehetséggondozó mozgalom volt.

A vajdasági kutató diákok 7 szekcióban 55 előadást tartottak. Teljesítményüket 21 tagú rangos szakbizottság értékelte (többségük egyetemi tanár, valamint egy akadémikus).

Az értékelési szempontok a következők voltak: a kutatás eredetisége, a kutatási munka minősége, szakmai kompetencia és háttérismeret, a kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai, helytállás a vitában, az előadásmód, a prezentáció formai követelményeinek teljesítése, a szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság.

Kremenović Ökrész Péter virtuóz zongorajátékával és Hoffmann Emese gyönyörű szavalatával kezdődött a vendéglátó iskola programja, majd Tatjana Vukadinović igazgatónő köszöntötte a részvevőket. A rendezvény társszervezője és egyedüli támogatója, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete nevében Nagy Margit szólt a részvevőkhöz. A Kutató Diákok Országos Szövetsége nevében Krivánszky Sára alelnök mondott köszöntőt. Megjelentek a szerbiai oktatási minisztérium és a Tartományi Oktatási Titkárság képviselői is - Miladinović Sonja és Orosz János. Muhi Béla főszervező méltatta a vajdasági kutató diákok sikereit és a felkészítő tanárok áldásos munkáját, bemutatta a szakbizottságot, majd kezdődhettek a diákok prezentációi.

A 21 tagú rangos szakbizottság 13 szakmunkát (18 diákot) juttatott tovább a tavaszra sorra kerölő nemzetközi konferenciára. A következő vajdasági diákok részesültek oklevélben és kaptak meghívást a 2015. márciusában megrendezésre kerülő központ konferenciára:

Muhi Kristóf (informatika szekció), Kávai Konrád és Lepár István (műszaki tudományok) - Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa

Terhes Balázs és Boros Gyevi Ádám (informatika), Petrás Ármin (kémia), Gajda Gergely (biológia), Szvoreny Tamara (orvostudomány), Fehér Krisztián (történelem) - Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta.

Vörös Tímea és Tomasich Zsóka (környezettudomány), Burány Mária és Csillag Georgina (pszichológia) - Zentai Gimnázium, Zenta.

Rékli Lejla (szociológia) - Egészségügyi Középiskola, Szabadka.

Ágoston Henrietta és Matkovity Alexandra (pszichológia), Kókai Noémi (szociológia), Német Klaudió (történelem) - Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya. 

A Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács 25 kiadványának összesen mintegy 400 példányával jutalmazta mag a kutató diákokat.

A vajdasági GENIUS tehetséggondozó mozgalom elismerő oklevélben részesíti a diákokat felkészítő pedagógusokat.

A rendezvény támogatója a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, főszervezője Muhi Béla volt.

További információk e témával kapcsolatban folyamatosan itt: www.kutdiak.huwww.fokusz.info

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor