Tudta-e?
hogy világszerte egymilliárdra tehető a vegetáriánusok száma?

165. szám - 2018. június

Diákverseny

VI. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében május 19-én Újvidéken hatodik alkalommal rendezték meg a tartományi szintű diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás, elemzés volt.

6

A diákok önállóan vagy párban végeztek kutatást, vizsgálták mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, továbbá tetten érik a törvénytelenségeket, visszaéléseket, rámutatnak a lehetséges megoldásokra. A témát az idén is a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából közelítették meg a diákok. A verseny célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését  a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvényesítése iránt.

Az iskolai, illetve körzeti válogatók után ezúttal 15 csapat vehetett részt ezen a központi rendezvényen. Két szekcióban folyt a munka: a társadalomtudományi és a természettudományi jellegű szekcióban. A szakbizottság tagjai Vukašinović Éva, Szakállas Zsolt, Muhi Izabella és Muhi Béla voltak. A rendezvény főszervezője a kezdetek óta Dr. Muhi B. Béla egyetemi tanár.

A társadalomtudományi szekcióban első díjat kapott Jelena Santovac és Saša Banović (becsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, felkészítő tanáruk Lukács Lea), második díjat kaptak Horváth Kitti és Nagy Kamilla (zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, felkészítő tanáruk Szűgyi Valéria), illetve Aleksandra Vračarić és Milan Arsić (becsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, felkészítő tanáruk Lukács Lea). Harmadik díjban részesült Sara Dašić (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanára Biljana Trampa).   

A természettudományos szekcióban három első díj lett kiosztva: Papdi Nándor (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa, felkészítő tanára Bajusz Koncz Ágnes), Bózsó Bettina és Gubik Kata (Zentai Gimnázium, felkészítő tanáruk Máriás Ildikó), illetve Krezsó Boglárka és Lékó Anna Virág (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, felkészítő tanáruk Tandari Emese). Második díjas lett Bartuc Éva és Mihályi Csenge (adai Műszaki Iskola, felkészítő tanáruk Szabó Tönki Károly), Milan Dimitrov (zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, felkészítő tanára Sava Vujičić), Neorcsik Annamária és Kocsis Andrea (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Becse, felkészítő tanáruk Krizsán Károly), illetve Nyilas Tamás (Egészségügyi Középiskola, Zenta, felkészítő tanára Gere Anikó).

Mindegyik résztvevő oklevelet és könyvjutalmat kapott, a legsikeresebbeknek pedig ajándékcsomag járt. A VI. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyt az idén is Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg. A versenyt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte meg a Zentai Fogyasztóvédelmi Központtal és a Fókusz tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirattal együttműködve. A verseny támogatója a Szekeres László Alapítvány - Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. volt.

    

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor