Tudta-e?
az Atlantai Egyetem kutatói kimutatták, hogy egyetlen ujj megmozdítása 0,1, a lélegzés 1, egy lépés pedig 67 watt teljesítményt jelent!

117. szám - 2014. június 01.

Diákverseny

Lezajlott a XII. GENIUS konferencia

Lézerszkenner házilag, szén nanocsövek, a színek pszichológiája… Színvonalas szakmunkákat mutattak be a vajdasági kutató diákok.
MUHI Béla | a szerző cikkei

13

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2014. május 31-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a GENIUS konferencia, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének egyik legrangosabb rendezvénye. A verseny első, írásbeli fordulójára a diákok szakdolgozatot küldtek be, majd a szóbeli prezentáción szekciónként háromtagú szakbizottság értékelte a felmutatott teljesítményt. A tehetséges, kutató diákok verseny jellegű tanév végi seregszemléje ezúttal is igen színvonalasnak bizonyult. Mintegy százhúsz diák szerepelt kilenc szekcióban, a szakbizottság huszonhét tagú volt.

A rendezvény keretében került sor a tartományi szintű VII. Diák Menedzsment Bajnokságra, valamint a II. Fogyasztóvédelmi Diákversenyre.

A műszaki tudományok, fizika és informatika témakörben többek között a zenei hangokat kibocsátó, négyméteres szikrákat dobáló hatalmas Tesla-tekercs, robotok, lézer szkenner, tudománytörténeti témák, objektum orientált szoftverfejlesztések szerepeltek. Első díjban részesültek: Szűcs Attila, Tarján Tamás (újvidéki Svetozar Marković Gimnázium), Juhász Csaba, Muhi Kristóf, Lepár István, Kávai Konrád (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa), Csipak Levente, Lepár István és Kávai Konrád (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta).

A kémia szekcióban hallhattunk a foszfolipid-struktúrákról, a szén nanocsövek fotokatalizátorkénti felhasználásáról, az ezüst-haloidok fény hatására történő bomlásáról, a Wacker-Hoechst eljárás tökéletesítéséről stb. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium házibajnoksága volt ez, első díjazottak: Bencsik Blanka, Gajda Gergely, Rozsnyik Szabolcs és Karácsonyi Ágnes.

Az orvostudományi, biológiai szekcióból is kiemelünk néhány érdekes kutatási témát: ATP7A – egy halálos gén, a diákok mellékveséinek megterhelése, a szolárium és a Nap hatásai a bőrre, Photorhabdus molekuláris biokontroll, komposztálással a környezetért, a növények kommunikációja stb. Első díjban részesültek: Kormányos Gergő (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Erdős Ágnes (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék), Fényszárosi Éva és Katona Gábor (Zentai Gimnázium).

A humán szakterület első díjasai: Mészáros Fanni (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Belec Szonja és Hanák Karolina (Zentai Gimnázium). Történelmi, helytörténeti szakmunkáikkal a legsikeresebbek lettek: Grécs Adrianna és Kasza Dalma (Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Szakközépiskola, Zombor), valamint Kollár Kornélia (Kiss Ferenc Általános Iskola, Telecska).

Pszichológiából és szociológiából néhány feldolgozott téma: alkoholizmus - Delirium tremens, babapszichológia, a színek pszichológiája, a reklámok hatásai, a középiskolások szabadidős szokásai stb. Első díjasok: Tandari Violetta (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta), Francia Dóra és Patarica Ildikó (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék). 

A legnépesebb a II. Fogyasztóvédelmi Diákverseny volt (külön szekcióban és a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával néhány szerb nyelvű szakmunkát is bemutattak). Kedvelt témák ebben a szekcióban: a reklámok vizsgálata, a génmódosított termékekből készült élelmiszerek kritikai elemzése, a hagyományos házi praktikák előnyei, a Facebook veszélyei, a tiszta víz dicsérete stb. Legtöbb díjat a zentai, a magyarkanizsai és az újvidék diákok kaptak: Surányi Brigitta, Virág Péter, Dudás Dominika, Vadász Anna, Kutri Elizabetta, Mihalek Nóra és mások… 

A VII. Vajdasági Diák Denedzsment Bajnokságon kilenc diákcsapat szerepelt. A mérleg: zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola (2 első, 2 második és 1 harmadik díj), temerini Lukijan Mušicki Középiskola (1 első díj), magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont (1 második és 1 harmadik díj), újvidéki Svetozar Marković Gimnázium (1 harmadik díj).

A fotográfia szekció legjobbjai: Balassa Teodóra (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) és Bencsik Blanka (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta).

A GENIUS konferenciák célja immár tizenkettedik éve a tehetségek felkutatása és támogatása, a tehetségnevelés serkentése. A szakbizottságok tagjai (közöttük egyetemi tanárok, kutatók, még egy akadémikus is volt) kihangsúlyozták: ezúttal is bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni. Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője kiemelte a felkészítő tanárok áldásos tevékenységét, a szülők segítségét, és megköszönte a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását. Nagy Margit, a VMPE elnöke jutalomként felajánlotta, hogy negyvenen a legjobbak közül erdélyi nyári táborozáson vehetnek részt. Ajándékkönyvekről ezúttal is a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Mindegyik diák és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet kaptak.

A XII. GENIUS konferencia eredményei itt.

A II. Fogyasztóvédelmi Diákverseny eredményei itt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor