Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

154. szám - 2017. július

A természetfotózás hatása

A természetfotózás a diák számára új élményt jelent, mely motiválja további, mélyebb ismeretek szerzésére...
SZÁKOVICSNÉ Bérczy Dóra, PhD hallgató

6

Gyakorló pedagógusként kezdtem doktori tanulmányaimat a Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Környezetpedagógia Programjában. Kováts-Németh Mária koncepciójában a környezetpedagógia egy új tudományterület, mely a társtudományaival együtt elősegíti a „felelős, környezettudatos magatartás kialakítását”. (Kováts-Németh 2010; 190.o.) A társtudományok között kiemelt helyet kap az esztétikai nevelés. A szép megláttatása fejleszti a gyermek személyiségét.

A természetfotózás a diák számára új élményt jelent, mely motiválja további – mélyebb - ismeretek szerzésére. A természetfotózás alkalmazásával felhívjuk a gyerekek figyelmét apró, eddig számukra lényegtelen részletekre, s ezzel a még nem ismert dolgokat is elmélyítjük. Például: hol tenyészik egyik vagy másik növény; egyik helyen miért magasabb, dúsabb a növényzet, míg a másik helyen alacsony; a levél miért szőrözött; miért található egy csoportban több ugyan abból a fajból.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor