Tudta-e?
Az első technológiai cég, amely a kaliforniai Szilikon-völgyben telepedett le, a Hewlett-Packard volt, 1938-ban. A Stanford Egyetem két mérnöke, Bill Hewlett és Dave Packard egy garázsban indították cégüket, 1538 dollár tőkével. Az első termékük egy hanggenerátor volt, amit a Walt Disney Studios vett meg, a "Fantasia" című film effektusaihoz.

156. szám - 2017. szeptember

Kompetenciamérések eredményei

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az alapfokú művészetoktatás előnyösen hat a gyermekek képességeire, eredményeik matematikából 9,61%-kal, szövegértésből 17,85%-kal voltak jobbak…
PaedDr. BORBÉLY Károly festőművész, SZIE

6

A Magyar Oktatási Hivatal által megvalósított országos kompetenciamérés rendszerét a magyarországi nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény előírja. A mérés időpontja és tartalmi jellemzői jogszabályban rögzítettek, a részvétel minden érintett diák számára kötelező. Célja a közoktatási szolgáltatások minőségbiztosítása. Az évről évre elvégzett országos vizsgálatok mérik a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók szövegértési és matematikai kompetenciáit. A felmérés eredményeiről az intézmények és a fenntartók visszajelzést kapnak, ami segíti őket abban, hogy objektív képet alkothassanak teljesítményükről, megismerjék a továbbfejlődés további lehetőségeit, lépéseit. Az Oktatási Hivatal az adatokat sokféle összehasonlításban, bontásban és szempontból feldolgozza, elemzi, azokat osztályonként is megjeleníti, láthatóvá téve azt is, hogy az egyes minőségi zónákban az adott osztály tanulói milyen szórásban helyezkednek el. Az országos kompetenciamérések eredményei a 2006/2007, tanévi méréstől nyilvánosak, azokat bárki szabadon megtekintheti az interneten.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor