Tudta-e?
A repülőhalak képesek akár 6 méter magasan 300 métert is repülni a víz felett.

186. - 187. szám - 2020. március - április

Diákverseny

Nagyszerűen szerepeltek Zentán a kis fizikusok és kémikusok

Zentán a Bolyai gimnáziumban sikeresen megrendezték a XIX. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákversenyt…
MUHI Béla | a szerző cikkei

5

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében 2020. március 7-én Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium adott helyszínt a vajdasági szintű kétfordulós XIX. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenynek. A versenykiírás így szólt: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&aid=1334344757

A diákok gyakorlati jellegű vizsgálatokat, kutatásokat végeztek, kísérleteztek, majd szakdolgozattal jelentkeztek a versenyre. A szóbeli megmérettetés lényege az volt, hogy bemutatták a vizsgálataik eredményit, a kísérleteiket, majd válaszoltak a szakbizottság kérdéseire. A kémia zsűriben ezúttal Máriás Ildikó és Szórád Endre, a fizika zsűriben pedig Kálmán Róbert és Muhi Béla tapasztalt szaktanárok szerepeltek.  A verseny elsődleges célja a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása volt. Másrészről bemutatkozási lehetőség volt ez a tehetséges diákok számára, valamint nagyon sokat lehetett tanulni egymástól. A diákok és az őket elkísérő felkészítő tanárok is igen figyelmesen hallgatták az összes előadást. A hangok vizsgálata, a mechanikai ellenállás, a súrlódás és a közegellenállás, az egyensúlyi helyzetek tanulmányozása, a keményítő, a margarin, egyes kémiai elemek kivizsgálása, az oxidok, a savak és a bázisok elemzése igencsak lekötötte a jelenlévők figyelmét.

Legnagyobb sikert a zentai Stevan Sremac Általános Iskola, a csantavéri Hunjadi János Általános Iskola és az ugyancsak zentai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai érték el. A XIX. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia versenyen összesen 7 kutatási témára osztottak ki első díjakat. Ezeknek a diákoknak a felkészítő tanárai Raffai Valéria, Fajka Valéria, Leonov Vörös Adriana, Hatala Zoltán és Vörös Sándor voltak.

Az a hagyományos összejövetel a versenyzés mellett egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok szakmai találkozója is volt, melyen a jelenlévők az aktuális tantárgyi témákat beszélhették meg.

Mindegyik versenyző, a felkészítő tanárok és a szakbizottsági tagok is megfelelő oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Támogató ezúttal is az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. Médiatámogató a fokusz.info honlap.

A Bolyai gimnázium kiváló házigazdásnak bizonyult, minden feltétel biztosítva volt ennek a nagy múltú rendezvénynek a sikeres lebonyolításához.

A rendezvény főszervezője Muhi Béla, helyi szervezője Kálmán Róbert volt.  

Igen nagy dicséret illeti meg Gallusz Zoltánt, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákját, aki hatalmas sikert ért el szavalatával a rendezvény ünnepélyes megnyitóján. Lackfi Jánostól A net című költeményt szavalta el remekül.
https://www.youtube.com/watch?v=X91BYASoSoM&feature=share&fbclid=IwAR0hptxPpLSHrrKrWB_B6Cs-TphMR4RFe1TIR5yPWA0VtRuP1wkBhc2KGgE  

A helyszínen felvételeket készített és interjúkat vet fel a Pannon RTV.
https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/ifju-kiserletezo-kutatok-zentan?fbclid=IwAR2P0Tbj-qD8vgqlQkko0NvNV6j9d7YqBvugrEzqisB4q6gfXCCPzYF1Bcg 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor