Tudta-e?
Ha az összes eddig legyártott mobiltelefont összegyűjtenénk a világon, akkor a Föld minden egyes lakójának jutna 138 darab telefon.

139. szám - 2016. április

Diákverseny

Lezajlott a X. Ribár Béla emlékverseny fizikából

Farkas Réka és Szűcs Dóra, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói végeztek az első helyen. Felkészítő tanáruk Vastag Attila. Ők jutnak el a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által megszervezésre kerülő XXVI. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny döntőjére, és 2016. május 20-én Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban képviselhetik a vajdasági diákokat.
MUHI Béla | a szerző cikkei

8

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében tizedik alkalommal rendezte meg a Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyt. A diákverseny célja a fizikából tehetséges tanulók felkutatása és felkarolása, a tehetségnevelés serkentése. Az iskolai válogatók után zentai, horgosi, magyarkanizsai és újvidéki diákok jutottak el a vajdasági szintű döntőre, melyet 2016. április 9-én tartottak meg a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában. A Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaverseny nemzetközi jellegű: a legjobb eredményt elérő tanulók a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által megrendezésre kerülő Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny döntőjére juthatnak el.

Az ünnepélyes megnyitón Balázs Piri Diana tanárnő, a fizikaverseny helyi szervezője köszöntötte a versenyzőket és a felkészítő tanárokat. Nikičić Goran iskolaigazgató köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy iskolája már több alkalommal is helyt adott a hasonló tehetséggondozó rendezvényeknek, és örömére szolgál, hogy ez a rangos verseny is itt talált otthonra. Muhi Béla főszervező, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke kiemelte, hogy ez a fizikaverseny már egy évtizede állít emléket Dr. Ribár Béla (1930-2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt, és aki a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén nagyon sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében. Megköszönte a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, mellyel lehetővé teszi ennek a tehetséggondozó rendezvénynek a folyamatos megvalósítását.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor