Tudta-e?
...hogy egy felnőtt ember tüdejében naponta kb. 10 ezer liternyi levegő cserélődik?

211-212. szám - 2022. április-május

XX. GENIUS Konferencia - Eredmények

Szombaton, 2022. május 14-én az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban huszadik alkalommal rendezték meg a tehetséges középiskolás diákok hagyományos GENIUS Konferenciáját és vajdasági szintű versenyét. Kevés, de igencsak minőséges szakmunka érkezett, a szóbeli megmérettetésen a diákok nagyszerűen szerepeltek!
MUHI Béla | a szerző cikkei

5

Tatjana Vukadinovi igazgatónő köszöntő beszédében kihansúlyozta, hogy a gimnázium fizikatanára, Muhi Béla hozta létre a GENIUS-t, emelte magas szintre a tehetséggondozás konferenciáját. Nyugdíjasként is töretlenül szervezi ezt a hatalmas munkát. A mai napon itt az iskolában zajló X. Fogyasztóvédelmi Diákverseny és a XV. Diák Menedzsment Bajnokság is a GENIUS konferenciák eredménye, miközben ennek a tehetséggondozásnak számtalan más kihatása, eredménye is van. Örömmel látjuk a sok egykori diákunkat, akik mentorként, szakbizottsági tagként, szülőként és tanárként vannak jelen.  

Lukács Gabriella, a társszervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének jelenlegi elnöke Sziveri Gabriellaként volt egykor a diákunk, aki mostani felszólalásában ugyancsak elismerte a GENIUS fontosságát és eredményeit. A VMPE részéről felkínálta, hogy a GENIUS Konferencia legjobbjai jutalomüdülést kaphatnak (ezúttal először) Zánkán, a Balaton melletti diáküdülőben. Megköszönte az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását. 

Muhi Béla kihangsúlyozta a felkészítő tanárok, a mentorok áldásos munkáját, a korábbi felfedezett tehetségeink esetleges elvándorlását, meg a megmaradásunk fontosságát.  Emlékeztetett arra, hogy a diákok elektronikus formában beküldik a szakmunkáikat, majd a szóbeli megmérettetésen szekciónként mutatják be kutatásaik, szakmai jellegű tevékenységeik eredményeit. Önállóan vagy párban lehetett jelentkezni. A versenykiírásnak megfelelő kritériumok alapján általános iskolai szakmunkákat is elfogadnak. A diákok teljesítményét minden évben rangos szakbizottság értékeli. Ezúttal Dr. Ózer Ágnes, Gaál Anna, Dr. Huszka Róka Magdolna, Muhi Béla, Bori Mária, Dr. Tarján László, Góbor Zoltán, Erdősi Ric Renáta, Dr. Muhi B. Béla és mások.

Mindegyik résztvevő (diák, mentor és zsűritag) megfelelő oklevélben részesült. Ajádékkonyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A diákok egyéb ajándékot is kaptak. Élelem és üdítő is jutott mindenkinek.  
Médiatámogató: www.fokusz.info    

EREDMÉNYEK:

Szabó Rebeka, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya. 2 osztály. Téma: Egymás görbe tükrében, avagy etnikai sztereotípiák Vajdaságban. Szakterület: Pszichológia, szociológia. Mentor: Mengyán Pletikoszity Ildikó. ELSŐ DÍJ.

Nagyidei Márk, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya. Téma: Zsidó tanítók Topolyán 1867 és 1941 között. Témakör: Helytörténet. Mentorok: Pletikosić Paja, történelemtanár, Német Klaudió, kutató. ELSŐ DÍJ.

Végső Barbara. Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya. 3. osztály.  Téma: Stressz a házban. Témakör: Pszichológia, szociológia. Mentor: Mengyán Pletikoszity Ildikó. ELSŐ DÍJ.

Erdélyi Szonja, Huszár Mónika, Beszédes József MMIK, Magyarkanizsa, 3. osztály. Téma: Környezettudatosság a technika világában. Szakterület: Műszaki tudományok. Mentor: Tóth Béla. ELSŐ DÍJ.

Nagygyörgy Zsóka, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta.  3. osztály. Téma: SrTiO3 nanostruktúrák előállítása, jellemzése és alkalmazhatósága. Szakterület: Kémia. Mentor: Dr. Pap Zsolt. ELSŐ DÍJ.

Ágó Gergely, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta.  4. osztály. Téma: A járvány hatása Zenta levegőminőségére. Szakterület: Kémia. Mentor: Fajka Valéria. (A tanuló Szolnokon volt az országos Curie versenyen). MÁSODIK DÍJ.

Nagygyörgy Zsóka, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta.  3. osztály. Téma: Letermett csiperkekomposzt mikrobiológiai kezelést követő mezőgazdasági hasznosítása. Szakterület: Biológia, mezőgazdaság Mentor: Kormányos Róbert. ELSŐ DÍJ.

Következik négy általános iskolai szakmunka. Ezek a tanulók nem voltak jelen a GENIUS Konferencián, mivel szakmunkájukat, a kísérleteiket, prezentációjukat már korábban bemutatták.

Rakéták és hajtóműveik. Kis Botond, Magyarkanizsa, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, 8. osztály. Felkészítő tanár: Szabó Tünde. DICSÉRET      

Peltier elem. Kállai Kler és Eszes Éva, Tornyos, Tömörkény István Általános Iskola, 8. osztály. Felkészítő tanár: Törőcsik Áron. DICSÉRET  

A vízimalom folyamatos működése. Kőrösi László és Vastag Eleonóra, Mohol, Novak Radonić Általános Iskola, 7. osztály. Felkészítő tanár:  Aleksandra Telečki. DICSÉRET

A tökéletes mosoly titka. Szarka Kitti és Nagy Dorottya, Zenta, Petőfi Sándor Általános Iskola, 8. osztály. Felkészítő tanár: Fajka Valéria. DICSÉRET

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor