Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

142. szám - 2016. július 1.

Cambridge nemzetközi angol nyelvvizsgák

Ígéretes lehetőség a fiatalok számára

Az elmúlt évben mintegy kétmillió ember vizsgázott a British Councilnál a világ több mint 90 országában. Olyan nemzetközileg elismert vizsgákat kínálnak itt, mint az IELTS (International English Language Testing System) vizsga, a Cambridge nyelvvizsgák és számos nemzetközi hírnévvel bíró egyetemi és szakmai vizsga...
MARINKOV Jelena, biológia szakos egyetemi hallgató

5

Az elmúlt évben mintegy kétmillió ember vizsgázott a British Councilnál a világ több mint 90 országában. Olyan nemzetközileg elismert vizsgákat kínálnak itt, mint az IELTS (International English Language Testing System) vizsga, a Cambridge nyelvvizsgák és számos nemzetközi hírnévvel bíró egyetemi és szakmai vizsga.

A British Council sok angol nyelvtanulási formát kínál az egész világon a csoportos nyelviskolai oktatástól kezdve a digitális nyelvtanulásig. A nyelvtudás mérésére nemzetközileg elismert nyelvvizsgákat és szintfelmérő teszteket ajánl.

A fiataloknak érdemes vizsgázni a British Council-nél, mert ezzel növekszik a szakmai és a továbbtanulási lehetőségük. Elsősorban az angol nyelv ismerete lehetővé teszi a páratlanul gazdag szakirodalom elérését, továbbá segíti a kommunikációt szinte az egész világgal, nem utolsó sorban pedig a külföldi tanulás, munkavállalás szempontjából elengedhetetlen a fiatalok számára ennek a vezető világnyelvnek az ismerete.

A British Council az Egyesült Királyság nemzetközi kulturális intézete. Lehetőségeket teremt az Egyesült Királyság és más országok fiataljai és szakemberei számára, és ezt kulturális kapcsolatoknak nevezhetjük. Az angol nyelv, a művészetek, az oktatás és a társadalom területén elért kiemelkedő kulturális eredmények és termékek teszik vonzóvá az Egyesült Királyságot és ösztönzik az együttműködést. A British Council 110 országban, 191 irodában, több mint 7.000 munkatárssal végzi tevékenységét.

A központi iroda a magyarországi és a szerbiai érdeklődők számára a következő honlapokon érhető el:
https://www.britishcouncil.hu/
http://www.britishcouncil.rs/

Az angol vizsgáztatási rendszert elsősorban azok számára hozták létre, akik nem angol anyanyelvűek, viszont világszerte a legmagasabb szintű angoltudásról szóló diplomákat szerezhetik meg. Az oklevél a világ legtöbb országában érvényes, és a munkára jelentkezőknél hatalmas előnyt jelent, miközben másoknak a helyszínen kell nyelvvizsgát tenniük. Hasonlóan a nemzetközi programokat oktató egyetemeken is kiváló garancia a Cambridge nyelvvizsgákról szóló oklevél.
A British Council honlapján meg lehet nézni a különböző vizsgák kategóriáit – vannak általános angol nyelvvizsgák, vannak nyelvvizsgák a tanárok, a gazdasági szakemberek, az egyetemisták számára, de ugyancsak vizsgázhatnak a gyerekek és a kezdők is.

Most saját tapasztalataimat fogom leírni a fiatalok számára. Én az általános angol nyelvvizsgákat tettem le. A nyelvtudást európai kritétiumok szerint (European Framework) több kategóriába osztják be:
A1, A2, B1, B2, C1, C2

A1 a legalacsonyabb szintet jelenti, míg a C2 a legmagasabb szint. Ez utóbbi a legerősebb vizsga, ami a kivételesen jó angoltudást méri. A letett C2 szint olyan, mint az egyetemen befejezni az angol nyelvtant. Ezzel az emberek külföldön tartanak hivatalosan órákat magániskolákban, sok helyen az állami iskolákban is. C2 szinttel szakfordító is lehetsz.
A C2 szint azt jelenti, hogy az illető anyanyelvi szinten beszéli az angol nyelvet. Továbbá fontos tudni, hogy a vizsga (bármely szintről is van szó) több részből áll. Minél magasabb a szint, annál komolyabb feladatok várnak ránk. Ezek a következők:
KET – Key English Test
PET – Preliminary English Test
FCE – First Certificate in English
CAE – Certificate in Advanced English
CPE – Certificate of Proficiency in English

Tapasztalataim szerint a magasabb fokú vizsgák (FCE, CAE, CPE) általában a következő részeket tartalmazzák:

Reading and writing – írás és olvasás. Az angol nyelvtan szerint sokféle hivatalos formája lehet egy írásnak. Pontosan, precízen vannak definiálva a szabályok aszerint, hogy mit akarunk leírni: levelet, cikket, jelentést, beszámolót, rövid történetet, sztorit stb. Az olvasási részben adva van néhány szöveg a vizsga szintjétől függően. A bejelentkezőnek el kell olvasnia ezeket, és utána 5-10 kérdést kap a szövegekkel kapcsolatban. A kérdések különböző nehézségi szintűek, és úgy vannak definiálva, hogy a vizsgázónak teljesen meg kell értenie a szöveget ahhoz, hogy sikeresen válaszoljon.

Use of English – az angol nyelv használata. Valójában ez a nyelvtani ismeretek vizsgálata. Adnak egy szöveget, de kivesznek belőle bizonyos szavakat. A vizsgázónak ki kell töltenie az üresen maradt részeket. A továbbiakban adnak szöveget ugyancsak üres helyekkel, csak most a szöveg alatt számozva különböző megoldásokat kínálnak. Csak az egyik megoldás a helyes, ezt kell kitalálni. Harmadik gyakorlat viszont 10 vagy több mondatpárt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy mind a 10-nél adnak egy mondatot angolul. Alatta meg leírják az előző mondatnak a felét, de a második mondatrészt neked kell kitöltened. Tehát ki kell találnod a nyelvtanilag helyes szerkezetet, ami ugyanazt jelenti, mint az előző mondat, csak máshogyan mondva. Ez a gyakorlat arra való, hogy lássák, mennyire vagy tájékozott az angol nyelvtanban. Gyakran több válasz is helyes, de legtöbb pontot arra kapsz, ami a legkomplikáltabb, a legbonyolultabb.

Listening – hallgatás. Adnak néhány lapot kérdésekkel, mondatokkal, üres helyekkel. Hallgatsz különböző szövegeket (nagyon különböző akcentusokkal), és a kérdés a meghallgatott kis beszélgetésről szól. A következő gyakorlat is erről szól: hallgatsz egy beszélgetést, utána ezzel kapcsolatban jönnek a kérdések. Ez nagyon nehéz tud lenni, mert sokszor, különösen magasabb szinteken, olyan emberek beszélnek, akiknek nem az angol az anyanyelvük: pl. németek, ausztrálok, japánok, vagy éppen kínaiak.

Speaking – beszélgetés. A bevezető részben veled kapcsolatban tesznek fel kérdéseket: mi a neved, hány éves vagy, mely iskolába vagy egyetemre jársz, a szülőkkel élsz-e, miért tanulsz angolul, mióta tanulsz angolul? Stb. Ezután több fotót is megmutatnak, és mesélned kell arról, hogy mit látsz. Ez könnyűnek hangzik, de egyáltalán nem az. Mondjuk, el kell mondanod, hogy szerinted mikor, hol és miért készült ez a fotó, hogyan érzik maguk a fotón lévő emberek, miért vannak ott stb. Kitalálhatsz bármit, nem számít, azt nézik, hogy helyesen mondod-e. Nagyon fontos megjegyezni, hogy kérdezni fogják: mik a különbségek és mik a hasonlóságok a fotók között? Utána adnak egy lapot, ahol sok kicsi fénykép van, lesz majd egy partnered (ez egy másik bejelentkezett vizsgázó), akivel ugyanúgy beszélgetnek, mint veled is. Ezzel a partnereddel kell beszélgetned a fotókról: mi van ott, ki van ott, miért, hogyan került oda stb. Bizonyos vizsgaszinteken végül adnak egy témát, amiről beszélned kell: Mit gondolsz a barátságról? Mit gondolsz a háborúkról? Mit gondolsz, milyen hatással vannak az énekesek a fiatalokra? Stb.
Az első rész általában 2,5 órát tart, a Listening viszont 1 óra 45 percet. Use of english – ez 1,5 órát, a Speaking 20-30 percet. A részek között vannak szünetek. Ez a vizsga egy, vagy akár
két napig is eltart, nagyon komolyan átvilágítják a jelölt nyelvtudását. A felmutatott tudást elküldik Angliába és 4-5 héten belül az interneten keresztül megkapod az eredményt. Ha sikeres vagy, egy-másfél hónapon belül elküldik az oklevelet, hogy letetted a vizsgát.

A vizsgára történő bejelentkezés a szinttől függően bizonyos pénzösszegbe kerül. Drága ékszer az ilyen oklevél, de nagyon megéri. Ezek a nyelvvizsgák a világban szinte mindenfelé el vannak ismerve, és nagy tiszteletnek örvendenek. Aki továbbtanulás, munkavállalás, vagy más célból hosszabb vagy rövidebb ideig külföldre akar menni, jól teszi, ha megcsinálja ezeket a nyelvvizsgákat.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor