Tudta-e?
...az USA-ban 1960-hoz képest az átlagos állampolgár legfeljebb két és fél centiméterrel lett magasabb, viszont a felnőtt átlagos testtömege ezen idő alatt kb. 11 kilogrammal nőtt?

165. szám - 2018. június

Nyári fertőzések

A nagy hőmérsékleti ingadozás, a nyári ruházat is hajlamosíthat a megbetegedésre, de akár a klímaberendezések használata vagy az úszómedencék is közvetíthetnek fertőzéseket…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

6

A fertőző betegségek gyakran szezonális halmozódást mutatnak. Ebből a szempontból a nyári időszak tekinthető a legcsendesebbnek, de ilyenkor is számolnunk kell egyes bakteriális fertőzésekkel. A nagy hőmérsékleti ingadozás, a nyári ruházat is hajlamosíthat a megbetegedésre, de akár a klímaberendezések használata vagy az úszómedencék is közvetíthetnek fertőzéseket. A szép időben bőrünk nagyobb testfelületen érintkezhet a külvilággal, így jobban ki van téve a felületes vagy mélyebbre terjedő sérüléseknek, akár elfertőződő rovarcsípéseknek is.

A légúti vírusinfekciók csökkenő előfordulása ellenére a felső légúti bakteriális gyulladások nyáron is gyakoriak. A diagnózis felállítása nem jelenthet nehézséget, hiszen a mandulák és a garat egyszerű megtekintéssel is könnyen vizsgálható. A gyulladás jeleként megjelenő torokvörösség, a garatíveken fellépő hólyagocskák vagy a mandulák gennycsapjai utalhatnak a kóreredetre. A tapasztalt orvosnak ilyenkor nem gond a megfelelő antibiotikum kiválasztása.

Az alsó légúti infekciók közül nyáron nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az ún. atípusos kórokozók által kiváltott fertőzések, ezek közül a legismertebb a nem kellően tisztántartott klímaberendezésekhez köthető légiós betegség (legionella-fertőzés). A tünetek lassan, fokozatosan kezdődnek, a köhögés improduktív (száraz, kínzó) és sokszor lép föl ún. extrapulmonalis (tüdőn kívüli) manifesztáció, például bőrkiütés.

A bőr- és lágyrész-fertőzések osztályozásában az utóbbi időben a nem komplikált és komplikált csoportba történő besorolás terjed. Az előzőbe például az ótvar (impetigo),a  szőrtüsző-gyulladás (folliculitis) és a kelés (furunculus) tartoznak, míg az utóbbi csoportba azokat a fertőzéseket soroljuk, amelyek ellátása akár komolyabb sebészi beavatkozást is igényelhet (pl. tályog) vagy a speciális lokalizáció miatt többféle kórokozó szerepével is számolni kell. Természetesen a gyógyulást hátráltató súlyos alapbetegség (pl. elhanyagolt cukorbetegség, kemoterápiában részesülő rákbetegek) fennállta is komplikáló tényezőnek tekintendő.

Gyakran jelentenek differenciáldiagnosztikai problémát a kullancscsípés után kialakuló bőrjelenségek. Esetükben fontos elkülöníteni, hogy a Lyme-kórra jellemző  ún. vándorló bőrpír (erythema migrans) vagy a csípés által bekerült gennykeltő baktérium okozta lokális gyulladás észlelhető-e. Míg előbbi kapcsán a szúrási pont körül kokárdaszerű, halványpiros, fájdalmatlan bőrelváltozás látható, úgy utóbbi a csípés helyét is magában foglaló, kör alakú, sokszor fájdalmas kiütéssel jár.

A húgyúti fertőzések döntő többsége a fiatal- és középkorú nők nem komplikált húgyúti infekciója: jellemzően hólyaghurut (cystitis) és heveny vesemedence-gyulladás (akut pyelonephritis). Gyakoriságukat jól jellemzi, hogy éves viszonylatban az érintett populáció mintegy 8-10%-a esik át ilyen fertőzésen.  A betegek több mint 50%-ánál spontán gyógyulás is bekövetkezhet, de ilyenkor a tünetek hosszú fennállásával kell számolnunk. Nem komplikált húgyúti fertőzések esetén a megfelelően felvett kórtörténet (anamnézis) és a fizikális vizsgálat elégséges lehet az antibiotikus kezelés elindításához, vizelettenyésztés (urinokultura) végzése nem szükséges.

A nyári időszakban egyértelműen gyakoribbak az enterális infekciók, amit részben az utazásokkal összefüggő hasmenéses megbetegedések, részben az élelmiszerek helytelen tárolása és hűtése következtében kialakuló bélfertőzések magyaráznak, hiszen a baktériumok szaporodását nagyban elősegíti a meleg és nedves környezet.

Az utazók hasmenése hátterében leggyakrabban valamely Escherichia coli (kólibaktérium) törzs feltételezhető, míg az étel közvetítette fertőzések esetében – megelőzve a hírhedt Salmonella törzset – a Campylobacter baktériumtörzsek szerepe vált elsődlegessé az utóbbi időben. Egészséges immunitású, súlyosabb társbetegség nélküli személyeknél ezek az infekciók tüneti terápia (probiotikum, bélfertőtlenítő, a fokozott bélmozgást csökkenető szerek) mellett is jól, szövődménymentesen gyógyulnak. Elsődleges a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás, amihez számos orális rehidráló készítmény (pl. Orosal, Humana elektrolit, Rehidran) elérhető.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor