Tudta-e?
Melyik állat építi a legnagyobb települést? A prérikutyák. Az eddigi legnagyobb "városuk" akkora volt mint Bajorország.

154. szám - 2017. július

Egészségügy

Tudnivalók a tüdőgyulladásról

A fejlett országokban a fertőző betegségek közül a pneumónia szedi a legtöbb áldozatot…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

9

A tüdőgyulladás (szakszóval: pneumónia) még mindig a 10. leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ahol az összes fertőző betegség közül éppen tüdőgyulladásban halnak meg legtöbben (a fejletlen országokban viszont a tüdőgyulladás egyenesen vezető halálok). A tüdőgyulladás egyben az egyik leggyakoribb súlyos gyermekkori betegségnek is számít. És egy újabb riasztó tény: a szepszishez (vérmérgezéshez) vezető fertőzések felét szintén tüdőgyulladás okozza.

A tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig változhat. Az érintett betegek mintegy 20%-a szorul kórházi kezelésre. Míg az otthon kezelhető pneumóniák halálozása 1% alatt marad, addig a kórházi ellátásra szoruló tüdőgyulladásos betegek halálozása közel 15%! Vagyis tévhit, hogy a pneumónia ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség.

Szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a tüdőgyulladás gyorsan halálos lehet, mivel a szívbetegség önmagában is rontja a szervezet oxigénellátását, ami tovább romlik a betegség során.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor