Tudta-e?
Melyik állat építi a legnagyobb települést? A prérikutyák. Az eddigi legnagyobb "városuk" akkora volt mint Bajorország.

204. szám - 2021. szeptember

Az Egészségügyi Világszervezet szerepe a koronavírus megfékezésében

Az egészség fogalmáról nemigen beszélhetünk egy kulcsfontosságú intézmény, az Egészségügyi Világszervezet megemlítése nélkül.
Dr. Mihalek Nóra

5

Az Egészségügyi Világszervezet (ang. World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik alszervezete, amely a nemzetközi közegészségügy terén tölti be szerepét. A szervezet 1948. április 7-én alakult meg. Azóta minden évben ez a nap jelenti az egészség világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet székhelye Svájcban, Genfben található.

Maga az egészség többféleképpen definiálható, viszont az általánosan elfogadott meghatározás szerint öt elemet foglal magába: a biológiai, lelki, mentális, emocionális és szociális jóllétet. Ebből kifolyólag nem kétséges, hogy az egészség sokkal többet jelent, mint a betegség és fizikai hátrányosság hiányát.

Az Egészségügyi Világszervezetnek 194 tagja van. Magába foglalja az ENSZ összes tagállamát, Liechtenstein kivételével. A szervezet Irányító Testületét a 194 tagállam képviseői képezik, akik minden évben üléseznek, a döntéseket pedig a Végrehajtó Testület hozza meg, amely a kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll. A szervezet legfőbb feladatai a világszintű iránymutatás az egészségügy területén, a kormányokkal való együttműködés az egészségügyi programok tervezésében, az egészségügyi technológia és előírások kifejlesztése és a megfelelő információbiztosítás. Ugyanakkor a WHO segélynyújtási, kutató és irányítási tevékenységet végez az egészségügy minden területén. Az Egészségügyi Világszervezet különösen érdekelt a fertőző betegségek, gyermekbetegségek, szív- és keringési rendellenességek, a rákos megbetegedések és az AIDS megelőzési és gyógyítási lehetőségeinek a feltárásában.

Az Egészségügyi Világszervezet megalakulása óta hat alkalommal volt kénytelen nemzetközi szintű közegészségügyi szükséghelyzetet elrendelni. Minden alkalommal járványügyi intézkedésekről volt szó, amelyeknek a célja az aktuális fertőző betegség terjedésének a megakadályozása volt. 2009-ben a sertésinfluenza, 2014-ben a járványos gyermekbénulás, ugyanebben az évben az ebola, 2016-ban a zika-vírus, 2019-ben ismételten az ebola, majd 2020-ban a COVID-19 járvány miatt.

Már több mint két éve igyekszik az Egészségügyi Világszervezet helyt állni a koronavírus okozta járvány megfékezésében. Világszerte sokan megkérdőjelezik munkájának hatékonyságát, viszont a szervezet hatáskörébe tartozik a világszintű védőintézkedések, irányelvek és útmutatások meghatározása, a járványügyi helyzettel kapcsolatos adatok követése és feldolgozása. Számos bírálat érte a szervezet fellépését a világjárvány ideje alatt a vírus fertőzőképességének kezdeti alulértékelése és a későn végrehajtott intézkedések miatt. Egyes szakértők szerint az Egészségügyi Világszervezet utasításai és iránymutatásai nem voltak teljesen egyértelműek. Fontos megemlíteni és nem szabad elfeledni, hogy mindannyian teljesen új helyzettel kerültünk szembe, így a világvezető egészségügyi szervezet számára is hatalmas kihívás volt a gyors és megfelelő reakció.

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet legfőbb törekvései továbbra is a COVID-19 világjárvány megfékezésére irányulnak – pillanatnyilag a vakcináció témakörében tölt be kulcsfontosságú szerepet valamint az új variánsok jelenlétének felmérésében. Habár a témában mozgó szakemberek és egészségügyi dolgozók már a kimerülés közvetlen közelében vannak, minden erejükkel a járványügyi helyzet javításán dolgoznak. Ezért április 7. szóljon róluk, szóljon az elmúlt év hőseiről, akik fáradhatatlanul harcolnak a világjárvány csatáiban.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor