Tudta-e?
A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

224-225. szám - 2023. május-június

Candida fertőzés

Az ember szimbiózisban él a parazitával. A Candida albicans gomba a bőr- és bélflóránk része, ún. fakultatív parazita.
Dr. Celler Tibor

2

A leggyakoribb élesztőgombák által okozott megbetegedés a Candidiasis. Általában a Candida albicans és a Candida tropicalis okozza, de a Geotrichum candidum és a Trichosporon cutaneum is okozhat hasonló megbetegedést.

A Candida albicans gomba egyébként a bőr- és bélflóránk része, ún. fakultatív parazita: az esetek döntő többségében csak jelen van a szervezetben, betegséget nem okoz. A test különböző részein, főkent a bőrön, a nemi szerveken, a szájban, torokban és a bélben normális körülmények között is megtalálható. A környezetünk, a talaj, az élelmiszerek is forrásai lehetnek.

Az ember szimbiózisban él a parazitával. Védekező rendszerünk több, e gombához hasonló "barátságos", fertőzni tudó ágensre figyel, azokat nem pusztítja, de ellenőrzése alatt tartja. Az bizonyos, hogy jelenléte segít a normális bélflóra fenntartásában. Egyesek szerint a támadó baktériumok ellen is segít a szervezetnek védekezni. Ha azonban valamilyen oknál fogva védekezőképességünk meggyengül, a gomba - nem kötelező módon, de - támadásba lendülhet.

Valószínűbb, hogy a gomba ártani fog nekünk, ha az alábbi esetek egyike fennáll:

- immunkárosodással járó betegség (ilyen például a HlV/AIDS, de fontos tudni, hogy a szervezet védekezőképessége bármilyen fertőzéses kórkép esetén vagy senyvesztő betegségben csökken);

- cukorbetegség (főleg akkor, ha azt egyáltalán nem vagy rosszul kezelik, és a vércukorérték rendszeresen magasabb a normálisnál);

- gyógyszeres kezelés (amikor a gyógyszer a szervezet védekezőképességet csökkenti, ilyenek a szteroidok vagy szervátültetést követően adott, a kilökődést gátló gyógyszerek, a daganatellenes szerek, vagy az antibiotikumok);

- nőknél a terhesség, fogamzásgátló szedése, vagy egyszerűen a menstruáció okozta védekezőképesség-csökkenés;

- elhízás (a bőrredőkben a gomba kedvező szaporodási feltételekre lel).

Candidák okozta kórképek 

Ha a gomba bajt okoz, az gyulladás formájában jelentkezik. Erre minden ember fogékony, védőoltás a gombás fertőzés megelőzésére nincsen. A candidiasis tünetei attól függenek, hogy melyik az a szerv, melyben a gomba okozta gyulladás kialakult.

Már az ókor nagy orvosai, Hippocrates és Galenus is ismerték a szájpenészt.  Sárgásfehér vagy szürkésfehér lepedék a szájüreg belső részén, a szájpadon, a nyelven, néha a garaton. Csecsemőknél gyakori. A túrótól úgy lehet megkülönböztetni, hogy a túró letörölhető, a gomba nem, vagy csak nehezen, továbbá gombás fertőzés esetén vérző seb marad vissza. Ecsetelő, szájban alkalmazott gombaölő gél vagy szájöblítő alkalmazható a kezelésére.

Bőrfertőzés: Összefekvő bőrterületeken, ahol a bőr meleg és nedves, a gomba gyulladást válthat ki. A gyulladás vörös folt formájában jelentkezhet, mely kicsit váladékozhat és viszkethet. A körömágyban elszaporodó Candida fájdalmas duzzanatot okoz és váladékozik. A fertőzött köröm fehér vagy sárgás színű lesz, és az ujjtól elemelkedik. A bőr- és körömfertőzést általában kenőccsel kezelik, néha belsőleg szedett gyógyszerre van szükség, főleg makacs körömfertőzésben.

Hüvelygombásodás: Igen gyakori. Égő, viszkető érzés mellett sűrű, fehéres folyás jelentkezik. Ráterjedhet a szeméremtestre is. Hüvelybe helyezhető, vagy szájon át szedett gyógyszerrel jól kezelhető. A nemi úton átvihető fertőzés a férfipartnerrel a makkon jelentkező gyulladásos felrakódás formájában mutatkozhat.

Nyelőcső-gombásodás: Senyvesztő, például daganatos betegségben szenvedőknél, vagy májzsugorodásban gyakran kialakul. Gyomortükrözéskor látható a nyelőcső falán. Gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

Belső szervek gombás gyulladása: Ha a szervezet védekezőképessége vészesen csökken, a Candida szétterjed a szervezetben, és gyakorlatilag bármelyik belső szervben okozhat gyulladást (leggyakrabban a tüdőben és a vastagbélben). Ezeknek az életet veszélyeztető fertőzéseknek a kórismézése nehéz, kezelése hosszadalmas.

Diagnózis: A minta (széklet, váladék, bőrkaparék stb.) mikroszkópos vizsgálatával a diagnózis azonnal megállapítható: natív és festett kenet vizsgálata (sarjadzósejtek és/vagy fonalas alakok) laboratóriumi tenyésztés által.

Kezelés: Helyileg (kenőcs, ecsetelő, spray, hintőpor stb.) és szisztémásan (szájon át vagy intravénásan) alkalmazott gombaölő gyógyszerek

Megelőzés:  Amint az a fentiekből kiderül, a gomba csak károsodott védekezőképesség esetén okoz gondot, és kizárólag csak ezekben az esetekben kezelendő. Megelőző célzattal a Candidát irtani a testünk különböző részeiből nem javasolt, ugyanis az a normális flóra részét képezi. A bőrfertőzések a bőr tisztán és szárazon tartásával megelőzhetők.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor