Tudta-e?
A legnagyobb ismert csillag 2.9 milliárd kilométer átmérőjű, a Napnál 2000-szer nagyobb.

151. szám - 2017. április

Egészségügy

Gyermekkori elhízás

Az öröklött hajlam mellett az elhízás kialakulásában igen nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

10

A kövérség (latinul: obesitas) olyan kóros állapot, ami minden életkorban odafigyelést, kezelést érdemel. Az öröklött hajlam mellett az elhízás kialakulásában igen nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is, végeredményben tehát a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás közötti egyensúly felbomlásáról van szó.

Az elhízott gyermek legfőbb öröme az evés marad

Az elhízott kisgyermek plusz kilói miatt ügyetlenebbül mozog, emiatt az iskolában legtöbbször csúfolják is, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami csak az újabb kilók felszedésének kedvez. Lelki sérülései miatt visszahúzódóvá, vagy éppenséggel agresszívvá, nehezen kezelhetővé válik, és mivel társai közt kevés sikerélményhez jut, legfőbb öröme az evés marad. Így aztán az ördögi kör bezárul, és a kilók csak tovább szaporodnak. És ami kezdetben még csak szépséghibának indult, felnőttkorra, sőt néha már serdülőkorra is egyéb betegségek kiindulópontja lehet, ugyanis a kövérséget gyakran kíséri magas vérnyomás, megzavart cukoranyagcsere, melyből idővel valódi cukorbetegség is kifejlődhet, de a nem nehéz kitalálni azt sem, hogy a kövéreknél sok esetben a zsíranyagcsere is károsodik, aminek következtében a szív- és érbetegségek kockázata lényegesen megnövekszik. A többletsúly terhe alatt az ízületek és a gerincoszlop is károsodhat, és súlyos esetben a máj működése is romlik annak elzsírosodása miatt.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor