Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

202-203. szám - 2021. július-augusztus

Az ülő foglalkozással kapcsolatos nyakfájdalom

A munkahelyi hiányzások hátterében leggyakrabban a mozgásszervrendszeri megbetegedések állnak.
Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

4

A mozgásszervek károsodása már az iskolapadban megkezdődik. Később sokak munkájának jellege a hosszú ideig tartó mozdulatlanság. A mai világban nem mondhatunk le a számítógép használatáról amely, akár a munkahelyünkön, akár az otthonunkban, napi szinten a székhez rögzit bennünket. Ezért napjainkban a nyakfájdalom népbetegségnek állandósult.

A képernyő előtti tartós ülés komoly megterhelést jelent a hátunknak. Ezért az irodai munkát végzők jelentős részénél rendszeresen előfordulhatnak a tarkó-, fej-, nyak-, hát- és vállfájdalmak.

A hosszú ideig tartó ülő munka következtében kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, amely a nyakizmok eltérései okán, gyakran fejfájást és súlyos esetben szédülést is idézhetnek elő. Nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulnak és gyengülnek. Ezért rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik. A kialakult izomtónus fokozódása a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják.

Bizonyos esetekben ugyanakkor a krónikus stressz ráadásul fokozza a nyak- és vállproblémákat, mivel a lelki feszültséggel automatikusan együtt jár az izmok állandó feszessége, görcse.

A nyakpanaszok és a gerinc degeneratív betegségei valójában nem lehetnek teljesen elkerülhetők de valamennyiben enyhithetőkké válhatnak:

1. Helyes testtartás és ergonómiai tanácsok

A folyamatos túlterhelés megszüntetése okából a helyes testtartás (és ülés) technikájának elsajátításán alapszik. Fontos, hogy ha számítógép előtt dolgozunk, odafigyeljünk arra, hogy hol helyezkedjen el a monitor, az asztal és a billentyűzet. Ülés közben a székben teljesen csússzunk hátra, majd támasszuk meg a derekunkat a széktámla alsó részén. Az ülőfelület ne legyen hosszabb a combunknál, hogy a szék ülőfelülete ne nyomja a térdhajlatunkat és ne nyomja el az ott futó ereket. A talpunk álljon stabil alapon, tehát érje a földet és kényelmesen pihenjen a talajon. A hát legyen kihúzva, vállak lazán. Az asztal magassága úgy legyen beállítva, hogy ne kelljen görnyedni fölötte, az alkar és a csukló pedig alá legyen támasztva gépelés vagy írás közben. Felkar függőleges, könyök ízületek lazák, körülbelül derékszöget zárjanak be. Az egér és a billentyűzet a törzs és a monitor közötti sávban legyen elhelyezve. A monitor teteje szemvonalban, vagy kicsivel alatta, körülbelül 50 cm távolságra legyen.

2. Munkaszünet

Óránként tartsunk 5-10 perces szüneteket. Ezt az időt pedig használjuk fel arra, hogy átmozgassuk végtagjainkat, álljunk fel és sétáljunk, igyunk egy kávét, teát.

3. Irodai átmozgató gyakorlatok

Munka közben szakítson időt tornára, mellyel könnyen átmozgathatja a nyaki, váll és hát izomzatot. Legjobbak a nyújtó gyakorlatok; ezek ülve is könnyen elvégezhetők. A görcsök oldásában a masszázs is segíthet.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor