Tudta-e?
...a University of California kutatói szerint azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek!

114. szám - 2014. március 01.

Egészség

A zöld tea testsúlycsökkentő hatásának feltárása

A WHO (World Health Organisation) becslése szerint az elhízás járványszerű méreteket öltött Európában.
Kovács Edina, főiskolai hallgató; Kovács Flórián, okleveles növényorvos

6

Az elmúlt húsz évben az elhízás előfordulása háromszorosára nőtt, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor még több elhízott felnőtt és gyermek lesz. . Napjainkban az európai felnőtt lakosság 30-80%-a túlsúlyos. A tudomány kezdi felismerni, hogy az ún. civilizációs betegségeket (magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, infarktus, érelmeszesedés) nem csak szintetikus gyógyszerekkel tudja gyógyítani. A gyógyításban és a megelőzésben (prevenció) jelentős szerepet játszhatnak a gyógynövények, illetve gyógynövény alapú készítmények. Számos kutatás szerint a növényi táplálékokkal megelezőhető az elhízás és a vele járó szövődmények kialakulása.

Előfordulás

A zöld tea fogyasztása, mint egy egészséges ital széles körben elterjedt Kínában. A tea megszületésére több legendát is ismerünk. Egy kínai legenda szerint i.e. 2737-ben Sheng Nung császár (az "Isteni gyógyító") felfedezte a tealevelek gyógyító erejét és továbbadta tudását tanítványainak (Hara, 2001). A fogyasztás mértékét tekintve a víz után a második a zöld tea, ezért Japánban, Kínában, és Dél-Koreában a modern korban is az ázsiai életforma szimbóluma maradt. Az összes teabokor egyetlen örökzöld, virágzó fajhoz a Camellia sinensis-hez tartozik. A fajták közötti különbséget az adja, hogy mekkorára nőtt meg a levél, mikor szüretelik, illetve hogyan készítik elő a leveleket a forrázáshoz (Mary, 2007).

Növénytani jellemzők

A Camellia sinensis (L.) Kuntze (Theaceae) egy örökzöld fa vagy bokor. A növény levelei zöldek, lándzsásak, simák, bőrneműek, hossza változó 5-30 cm, szélessége pedig 4 cm. A virágok sárgásfehérek és illatosak (Ross, 2005). 

Gazdasági jelentőség

A teacserjét jelenleg több mint harminc országban termesztik. A legnagyobb termelők Kína, Japán, India és Srí Lanka. A világban évente átlagosan 2,5 millió tonna szárított teát állítanak elő. Ennek 20% zöld tea, valamivel kevesebb, mint 2% oolong tea, a maradék 78% a fekete tea (Lakin és társai, 2000).

Drog és hatóanyag

Drogja a többnyire kézzel szedett fiatal levél, Theae folium (Petri, 2006). A zöld tea több európai gyógyszerkönyvben (Ph. Port. IV, Ph. Franc. VIII-X, BP. 1968, Ph.Helv. V) is hivatalos (Tóth,  2005).

Zöld tea túlnyomórészt polifenolokat tartalmaz. A legjelentősebb polifenol vegyületek a flavanolok (katekin), és fenolsavak. A zöld tea katekinjei közül az (-) - epigallokatechin-3-gallát (EGCG) (1. ábra), (-)-epigallokatechin (EGC), (-)-epikatechin-3-gallát (ECG), (-)-epikatechin (EK), és (+)-katechin érdemel említést. A fekete tea gyártása során megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok (oxidáció), amelynek következtében biszflavonoidok, teaflavinok, tearubiginek és oligomerek keletkeznek. A teaflavinok, beleértve a  teaflavin-3-gallát, teaflavin-3 "-gallát, és teaflavin-3, 3 '-digallát járulnak hozzá a fekete tea jellegzetes színéhez és ízéhez (Ebadi, 2002). A zöld tea egyéb összetevői a koffein (0,9-0,5%), ugyanakkor tartalmaz még kevés zsírt, viaszt, illóolajat (0,5-1%), flavonoidokat, B2- és C-vitamint és fluort (Petri, 2006).


1. ábra. Epigallokatechin-3-gallát (EGCG) kémiai szerkezete (Huang, 2007)

Élettani hatás

A tea frissítő és élénkítő hatását a koffeintartalomnak köszönheti. A koffein leginkább az izomzat és az agy működését, a teofillin pedig a szív és a vese működését segíti. A tealevelekből a koffeint 1872-ben sikerült először izolálni (Victoria és Lester, 2003). A zöld teában található EGCG egy erős antioxidáns hatású vegyület, amely számos egészségügyi előnyökkel rendelkezik: kemopreventív anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a rákos daganatok, szív-és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kialakulását (Murase és társai, 2002).

Egy kutatásban hatvan elhízott nőt fogtak napi 1800 kalóriás diétára. A hölgyek egyik fele zöldtea kivonatot kapott a másik fele csak placebot. Az eredmények alapján, azok a nők, akik zöldtea kivonatot kaptak kétszer annyit adtak le súlyfeleslegükből, mint placebot szedő társaik (Victoria és Lester, 2003). Maron és társai (2003) szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az említett hatás feltételezett oka, hogy a zöld teában, olyan hatóanyagok találhatók, amelyek csökkentik a vérben az erekre káros hatású LDL (Low-density lipoprotein) – koleszterintszintet. Westerterp és társai (2005) 76 túlsúlyos felnőtt fogyókúra utáni testtömeg megtartásának mértékét tanulmányozták. A kísérletben található alanyokat két csoportba osztották. Az egyik csoport zöld tea és koffein keveréket kapott (270 mg epigallokatechin gallát + 150 mg koffein / nap), míg a másik csak placebot. A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztóknál a testtömeg-, a testzsír- és a csípő mértékének csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók esetén. Ugyanakkor akik csak zöld teát fogyasztottak, tovább csökkent testsúlyuk, valamint gyorsabb volt az energiafelhasználásuk is, mint zöld teát és koffeint nem fogyasztók körében. Orosz kutatók rágcsálókon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns hatóanyagok (katechinek), hatását a zsír-anyagcserére, valamint az elhízásra. A kiválasztott rágcsálókat két részre osztották: az egyik csoport 7 héten keresztül magas energiatartalmú étrend mellett, katechint nem, míg a másik csoport 4 hétig a magas energiájú étrend mellett katechint is kapott. Az eredmények alapján a zöld teában található katechinek jótékonyan befolyásolták a vér összes-, valamint a „rossz” LDL koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérplazmában előforduló egyik zsírfajtára, a triglicerid szintre. A katechinek a patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették. A kutatók eredményei még jobban ráirányítják a figyelmet, hogy a tudományos vizsgálatok középpontjában álló zöld teának milyen szerepe van az elhízás elleni küzdelemben (Chanadiri és társai, 2005).

Kísérleti egereken végzett kutatás során katechin, koffein-és teanin elhízás elleni hatását vizsgálták. Az állatok 0,3% katechin, 0,05% koffein és 0,03% teanint kaptak zöld tea por formájában, 16 héten keresztül. A 2. ábra mutatja, hogy a katechin, koffein és teanin szinergikusan hogyan hatnak. A testsúly növekedését szignifikánsan gátolta a GTP (zöld tea por), a koffein+katechin, koffein+teanin, katechin + koffein és a koffein+katechin+teanin kombináció.


2. ábra. A zöld tea por (GTP), és annak összetevőinek hatása (Zheng és társai., 2004)

Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a testsúly növekedése és a zsír felhalmozódása az egereken figyelemre méltóan csökkent. Különösen, a testsúly növekedése volt leginkább kismértékű a koffein + katechin csoport között (Zheng és társai, 2004).

További kutatások is alátámasztják, hogy a zöld teában található EGCG jelentősen csökkenti a súlygyarapodást, testzsír felhalmozódását, a vércukorszintet, és máj triglicerid szintet (Chen, 2011).

Hatásmechanizmus

Korábbi vizsgálatokban a zöld tea hőtermelő (termogén) hatását a benne levő koffeinek tulajdonították. Újabb kutatások igazolták, hogy a zöld teában található katechin-polifenolok stimulálják a barna zsírszövet hőtermelését, jóval nagyobb mértékben, mint ahogyan az a koffein teszi. A katechin és a koffein szinergikusan erősítik egymás hőtermelő hatását, akár a zöld teában természetesen megtalálható kombinációként, akár kiegészítőként külön-külön szedve őket. A katechin- polifenolok képesek arra, hogy COMT (katekolamin o-metil transzferáz) enzimet gátolják, amely felelős a mellékvese hormonok (adrenalin, noradrenalin) lebontásáért. Ez a két hormon fontos szerepet játszik a testsúly megőrzésében. A zöld teában található hatóanyagok több ponton is beavatkoznak a noradrenalin-cAMP (ciklikus adenozin-monofoszfát) tengely működésébe-ezzel stimulálják a termogenézist (hőtermelés), valamint a benne lévő hatóanyagok szinergista módon lépnek fel (Dulloo és társai, 2000).

Összességében, a rendelkezésre álló szakirodalmak, illetve kutatások alapján megállapítható, hogy a zöld tea hasznos eszköz lehet az olyan életmódhoz kapcsolódó betegségek megelőzésében és kezelésében, mint az elhízás (Nagao és társai, 2005).

Szerbiában a zöld tea számos táplálékkiegészítő, tea formában kapható (3. ábra).

 
3. ábra. A kereskedelemben nagy választék áll rendelkezésre (fotó: Kovács Flórián)

A zöld tea alkalmazása

Ugyanaz a hatás érhető el a zöldtea kapszula vagy naponta több csésze tea elfogyasztásával. Fontos, hogy 240-320 mg polifenol kerüljön szervezetünkbe. Számos kísérlet bizonyítja, hogy az ajánlott polifenol mennyiséget négy csésze zöld tea tartalmazza. A zöld tea készítményeket étkezés közben, vízzel kell fogyasztani (Lakin és társai, 2000).

A kereskedelemben számos fajta tea kapható, nagy választék áll rendelkezésre. Fontos, hogy a tea (tea kivonat) rövid idejű (2-3) perc forrázással készüljön (Tóth, 2005). Ha filteres teát forrázunk, akkor egy filtert tegyünk két és fél deciliter vízbe. Ezt az arányt, valamint az áztatási időt mindenképp tartsuk be, mert a filteres tea finomra vágott vagy dörzsölt levélmorzsalékot tartalmaz, ami erősebb, fanyar ízű kivonatot eredményezhet. A forró zöld teát csak frissen és azonnal fogyasztjuk. A hűtött teát fedett kannában, hűtőben, két napig is tárolhatjuk, de ennél tovább nem javasolt, mert ilyenkor megváltozik az eredeti íze (Mary, 2007).

Irodalomjegyzék

[1]. Chanadiri, T., Sanikidze, T., Esaishvili, M., Chkhikvishvili, I., Datunashvili, I. 2005. Effectiveness of green tea catechines for the correction of the alimentary obesity in the experiment. Georgian Med News. 126: 61-3.

[2]. Chen, Y., Cheung, C., Reuhl, K., Liu, A., Lee, M., Lu, Y., Yang C. 2011. Effects of Green Tea Polyphenol (-)-Epigallocatechin-3-gallate on Newly Developed High-Fat/Western-Style Diet-Induced Obesity and Metabolic Syndrome in Mice. J. Agric. Food. Chem. 59 (21):11862-7.

[3]. Dulloo, A. G., Seydoux, J., Girardier, L., Chantre, P., Vandermander, J. 2000. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 24(2):252-8.

[4]. Ebadi, M. 2002. Pharmacodynamic Basis of Herbal Medicines. CRC Press, Washington, DC.

[5]. Hara, Y. 2001. Green tea: health benefits & applications. New York: Marcel Dekker Inc.

[6]. Lakin, A. L., Walker, A. F., Cormack, J. 2000. Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements. London. Readers Digest Association.

[7]. Maron, D., Lu, G., Cai N., Wu Z., Li Y., Chen H., Zhu J., Jin X., Wouters B., Zhao J. 2003. Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch. Intern. Med. 163 (12):1448–53.

[8]. Mary, Lou. 2007. Heiss: Zöld tea-50 jeges-forró édes-pikáns italkülönlegesség. Budapest-Fót. Lunarimpex Kiadó.

[9]. Murase, T., Nagasawa, A., Suzuki, J., Hase, T., Tokimitsu I. 2002. Beneficial effects of tea catechins on diet-induced obesity: stimulation of lipid catabolism in the liver. Int. J. Obes. Relat Metab. Disord. 26 (11): 1459-1464.

[10]. Nagao, T., Komine, Y., Soga, S., Meguro, S., Hase, T., Tanaka, Y., Tokimitsu, I. 2005. Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehydemodified LDL in men. Am. J. Clin. Nutr. 81(1):122-9.

[11]. Petri G. 2006. Gyógynövények és készítményeik a terápiában. Budapest. Galenus Kiadó.

[12]. Ross, I.A. 2005. Medicinal Plants of the World: New Jersey. Volume 3. Tea common names and its uses. Humana Press.

[13]. Tóth L. 2005. Gyógynövény- és drogismeret. Debrecen. Kossuth Egyetemi Kiadó.

[14]. Victoria D., Lester, A. Mitscher. 2003. Zöldteakönyv. Budapest. Brand Kiadó.

[15]. Westerterp-Plantenga M., Lejeune, M., Kovács, E. 2005. Body weight loss and weight maintenance in relation to habitual caffeine intake and green tea supplementation. In: Obes Res. 13(7):1195-204.

[16]. Zheng, G., Sayama, K., Okubo, T., Juneja, L. R., Oguni, I. 2004.  Anti-obesity effects of three major components of green tea, catechins, caffeine and theanine, in mice. In Vivo. 18(1):55-62.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor