Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

170. szám - 2018. november

Örök dilemma – mikor szedjünk antibiotikumot?

Az antibiotikum terápia biztonságának, hatékonyságának növeléséhez bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal járulhatunk hozzá, azaz a kórokozó izolálása és antibiotikum-érzékenységének konkrét meghatározása alapvetően meghatározza a fertőzésben adandó „biztos” gyógyszert…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

Evidens, hogy az antibiotikum nem lázcsillapító, de vigyázzunk az „ez úgyis csak egy vírus” frázissal is! 

Évtizedek óta folyik a vita a szakemberek, de újabban már a laikusok körében is, hogy egy lázzal járó betegségnél adjunk antibiotikumot, vagy sem? Az ellenzők heves tábora mindannyiszor előjön a szlogennel, hogy az antibiotikum nem lázcsillapító, ami teljesen nyilvánvaló, ám, ha pl. egy bakteriális tüdőgyulladásnál, agyhártyagyulladásnál, vagy ne adj Isten szepszisnél némi vitaminra, mézes teára és hideg vizes borogatásra hagynánk a beteget, hogy ez úgyis „csak egy vírus”! – nos, az ilyen szituációknak sokszor végzetes következményei lehetnek.

Az antibiotikumok helyes alkalmazása tájékozottságot, tapasztalatot igényel és – ami rendkívül fontos – a szakmai irányelvek folyamatosan változnak. Mint ahogy változnak a kórokozók, azok antibiotikumokkal szembeni érzékenysége, ha úgy tetszik változnak maguk a betegségek is, és természetesen változik a rendelkezésünkre álló antibiotikumkincs is. Az orvosoknak e változásokat folyamatosan figyelemmel kell kísérni ahhoz, hogy tudásuk naprakész maradjon. Antibiotikumot akkor adunk, ha a beteg bizonyítottan vagy a klinikai jelek alapján feltételezhetően bakteriális fertőzésben szenved.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor