Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

170. szám - 2018. november

Örök dilemma – mikor szedjünk antibiotikumot?

Az antibiotikum terápia biztonságának, hatékonyságának növeléséhez bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal járulhatunk hozzá, azaz a kórokozó izolálása és antibiotikum-érzékenységének konkrét meghatározása alapvetően meghatározza a fertőzésben adandó „biztos” gyógyszert…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

Evidens, hogy az antibiotikum nem lázcsillapító, de vigyázzunk az „ez úgyis csak egy vírus” frázissal is! 

Évtizedek óta folyik a vita a szakemberek, de újabban már a laikusok körében is, hogy egy lázzal járó betegségnél adjunk antibiotikumot, vagy sem? Az ellenzők heves tábora mindannyiszor előjön a szlogennel, hogy az antibiotikum nem lázcsillapító, ami teljesen nyilvánvaló, ám, ha pl. egy bakteriális tüdőgyulladásnál, agyhártyagyulladásnál, vagy ne adj Isten szepszisnél némi vitaminra, mézes teára és hideg vizes borogatásra hagynánk a beteget, hogy ez úgyis „csak egy vírus”! – nos, az ilyen szituációknak sokszor végzetes következményei lehetnek.

Az antibiotikumok helyes alkalmazása tájékozottságot, tapasztalatot igényel és – ami rendkívül fontos – a szakmai irányelvek folyamatosan változnak. Mint ahogy változnak a kórokozók, azok antibiotikumokkal szembeni érzékenysége, ha úgy tetszik változnak maguk a betegségek is, és természetesen változik a rendelkezésünkre álló antibiotikumkincs is. Az orvosoknak e változásokat folyamatosan figyelemmel kell kísérni ahhoz, hogy tudásuk naprakész maradjon. Antibiotikumot akkor adunk, ha a beteg bizonyítottan vagy a klinikai jelek alapján feltételezhetően bakteriális fertőzésben szenved.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor