Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

181. szám - 2019. október

Alvásfekmérés a Vajdaságban élő magyarok között

A vasárnapi óraátállítás miatt újra a figyelem középpontjába került az alvás témaköre. Ennek kapcsán vizsgáltuk azt a felmérést, mely két héttel ezelőtt jelent meg és a Vajdaságban élő magyarok alvási szokásaival foglalkozott.

1

Tízből hat válaszadó már a reggeli órákban is fáradtnak érzi magát, ami nagyjából megfelel a Magyarországon mért adatoknak.

Az okok szerteágazóak és az egész modern világra jellemzőek. Míg az helyes étkezés és a testmozgás mindenkinek a fejében ott van, mint az egészséges életmód egyik alapköve, addig az alvást hajlamosak vagyunk hanyagolni.

Nem fordítunk elég időt az alvásra

Az egyik gyakorlati oka a kialvatlanságnak a kevés alvással töltött óra. Míg az ideális mennyiség a többség számára 7 és 9 óra között váltakozik – ahol a 7 már egy igencsak minimális érték -, addig az átlag mindössze 6 órát és 35 percet szánt arra, hogy aludjon. 

Nem csak későn fekszünk aludni, de korán is kelünk. Majdnem minden ötödik ember éjfél után kerül ágyba, míg minden hatodik reggel öt óra előtt ébred.

Ráadásul a pihenést egyre inkább kitúrja a hálószobából a televíziózás, a laptopozás és a telefonhasználat – a megkérdezettek 38 százaléka tévét néz, de összességében is 85 százalék körül van azoknak az aránya, akik valamelyik elektromos eszközükkel töltik az alvás előtti időt.

A Vajdaság legfáradtabb városa

A legfáradtabb város címet Csantavér érdemelte ki, ami nem is csoda, tekintve, hogy ott volt a legalacsonyabb alvással töltött idő – mindössze 6 óra és 18 perc. Ezzel szemben a legtöbbet alvó település Topolya, ahol 6 órát és kicsit több, mint 48 percet szánnak pihenésre.

A kisgyermekesek alvása veszélyben van

A legrosszabbul – nem teljesen meglepő módon - azok alszanak, akik kiskorú gyermeket nevelnek.

Míg a gyermektelen – vagy kiskorú gyermeket nem nevelő – szülők átlagosan 6 óra 41 perc alvásidőben részesülnek, addig ez a szám csökken a gyermekek számával. 

A három gyermekes szülők 6 óra 10 percet, míg a négy vagy több gyermeket nevelők csak 5 órát és 46 percet kapnak...

A csökkent alvásidő nem csak azzal van összefüggésben, hogy a gyerekek szó szerint nem hagyják aludni szüleiket, de a többlet feladatok és a stressz is erősebb faktor a szülők életében.

Nem csak a hangulatunk rossz, vezetni sem tudunk

A kialvatlan ember hangulata rosszabb, hullámzó. Ez hatással van mindennapjainkra és környezetünkre is. Ingerlékenyebbek vagyunk, aminek társas kapcsolataink láthatják kárát.

Ennél is veszélyesebb azonban, hogy az egyik napi tevékenységünket is mennyire befolyásolja a kialvatlanság.

Ha fáradtan ülünk a volán mögé, akkor reakcióidőnk és helyzetfelismerő képességünk olyan szintre esik vissza, mintha ittasak lennénk. A francia autópályák kezeléséért felelős vállalat felmérése szerint például a balesetek harmadát okozzák fáradt sofőrök.

Az University of New South Wales és a New Zealand Occupational and Environmental Health Research Centre kísérlete szerint azok a személyek, akik 17-19 órája talpon voltak, olyan vezetési képességeket mutattak, mint akinek a vérében fél ezrelék alkohol található.

Ha ehhez a kísérlethez hozzátesszük, hogy a Vajdaságban a felmérés adatai alapján minden második ember ebben a stádiumban van a nap végén, az nem sok derűlátásra ad okot.

Az eredmények amúgy is elkeserítő képet festenek alvásunkról, de ez rövidtávon csak rosszabb lesz, amikor vasárnap átállítjuk az órákat. Hiába alszunk majd egy órával többet vasárnap, bioritmusunk meg fogja szenvedni a csúszást.

Mit tehetünk, hogy jobban aludjunk?

Az alábbi pontokat betartva segíthetünk szervezetünknek, hogy könnyebben vegye az akadályokat:

·  Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket lefekvés előtt.

·  Egyáltalán ne fogyasszunk, vagy fogyasszunk kevesebb alkoholt.

·  Zárjuk ki a hálóból az elektronikai eszközöket – TV, laptop, mobil...

·  Próbáljunk rendszert vinni a lefekvés és a felkelés idejébe.

·  Nap közben ne aludjunk fél óránál többet.

·  Szánjunk időt az alvásra! Ha nem alszunk legalább hét órát, akkor aludjunk egy órával többet!

Az eredeti felmérés teljes anyaga ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor