Tudta-e?
...hogy a szőlő rendkívül jótékony hatással van a bőrre, vesére, májra, anyagcserére?

118. szám - 2014. július 01.

Egészség

Nyári testhűsítés megfázás nélkül

Itt a kánikula. Olyankor természetes, hogy mindannyian hűsölésre vágyunk: hűvös helyiségek, árnyékos pihenők, hideg italok és frissítő nyalánkságok után áhítozunk.

3

A nyári napokon jéghideg italokkal igyekszünk magunkat felfrissíteni és szomjunkat oltani, a szakértők azonban langyos vagy kellemesen meleg folyadék fogyasztását javasolják. A szervezetbe vitt jéghideg ital vagy fagylalt által előidézett hidegérzet ugyanis csak pillanatnyi hűsítést ér el a felhevült testben. Az orvosok azt javasolják, hogy kortyolgassunk cukor nélküli langyos teákat, melyek mellékhatások nélkül természetes módon hidratálják a folyadék után szomjazó szervezetet. Hideg ital fogyasztásakor csak pillanatnyilag hűtjük le a melegtől felhevült testet, mialatt a szervezet rengeteg energiát fejt ki annak érdekében, hogy a meleg és a hideg közötti szintkülönbséget kiegyenlítse.

Táplálkozáskutatók a fagylaltot sem tartják túlságosan jó hűsítő megoldásnak, mivel hatására valóban könnyen begyulladhat tőle a torkunk, az enyhe megfázáson kívül pedig hizlal is. Mielőtt a fagylaltot lenyelnénk, tartsuk addig a nyelvünkön, amíg az átmelegszik és olvadni kezd, ne harapjuk és ne nyeljük le egyből. A jéghideg italok, nyalánkságok fogyasztása olyannyira lehűti a légzőszerveket, hogy azok oxigénellátása nem lesz megfelelő, ugyanakkor hirtelen lehűti az erek falát, aminek következménye a nyári megfázás. Ne feledjük, hogy a forró teák, kávék és a jéghideg italok fogyasztását is kerülni kell, mivel ezek túlságosan megterhelik a szervezetet. Igyunk szoba-hőmérsékletű vagy annál valamivel hidegebb vizet, teát, frissen facsart gyümölcslevet.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor