Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

161. szám - 2018. február

Az alvás higiénájának és minőségének felmérése az egyetemista populációban

Az alvás olyan élettani folyamat, amely jelentős az általános egészség, a kognitív funkciók és a motorikus aktivitások szempontjából.
PUSKÁS Valentin, VELEMIROV Krisztina, egyetemi hallgatók

11

Az alvás olyan élettani folyamat, amely jelentős az általános egészség, a kognitív funkciók és a motorikus aktivitások szempontjából. A kutatások azt mutatják, hogy az egyetemistáknál nincsen jóminőségű alvás, és ennek egyik okaként a rossz alváshigiéniát jelölik meg.

Ennek a tanulmánynak a célja, hogy felmérje az orvostudományi kar és más tudományok egyetemistáinak ismeretét és gyakorlatát alváshigiéniából és az alvásuk minőségét, s hogy megállapítson minden létező kapcsolatot ezek a lehetőségek között.

A kutatások, mint obszervativ analitikus tanulmányok általános metszeteként, kérdőívvel valósultak meg két felsőoktatási intézményben (Orvostudományi Kar Újvidék és Műszaki Szakfőiskola Szabadka). A kutatásokban 312 egyetemista vett részt. A kutatások eszközeiként standardizált kérdőíveket használtunk: Kérdőív az alváshigiéniának ismeretéről, Az alváshigiéniának gyakorlati skálája, Pittsburgh-i index az alvás minőségéről, Szocio-demográfiai kérdőív és Kérdőív az életvitel tényezőiről. Az adatok statisztikai feldolgozásánál a deskriptív interferenciális statisztikai módszerek alkalmazottak, a statisztikai pontosság pedig meghatározott a p<0,05 szintjén.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor