Tudta-e?
Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

171 - 172. szám - 2018. december - 2019. január

A foglalkoztatás, mint terápia szerepe az ember életében

A mai rohanó világban a legnagyobb probléma, hogy az embereknek nincs idejük egymásra. Nincs időnk a szeretteinkkel foglalkozni. Sokan kényszerülnek arra, hogy az elmagányosodott idős családtagot idősek otthonába helyezzék el…
SZABÓ Orsolya, terapeuta, hallgató, Selye János Egyetem RTK

11

Egy emberrel csak akkor és annyira tudunk megfelelően foglalkozni, amennyiben megismertük őt. Amikor már tudjuk, hogy mi az, amit szeret és mi az, amit nem. A foglalkoztatásoknál fontos, hogy soha nem kényszeríthetjük az idős embert. Mindig olyan foglalkoztatást/terápiát választunk, ami számukra elfogadható. Ezért nagyon fontosak az egyéni foglalkoztatások. Ez lehet akár egy egyszerű beszélgetés is, ahol az idős ember kiöntheti a szívét. Ezáltal nem érzi magát elhanyagolva, és kell, hogy érezze azt, hogy ő is fontos, és igenis van aki meghallgatja.

A foglalkoztatási terápiáknak jelentős szerepe van az idősek életében. A foglalkoztatások által a terapeuta megpróbálja visszaadni a már meggyengült képességeket, csoportos, illetve egyéni formában. Ezáltal javul az idős ember testi – lelki jólléte és növekszik az önállósága. A terapeuta a foglalkoztatások során olyan „feladatokat” alkalmaz, amivel fejleszteni tudja a mindennapi élettevékenységeket. Egy jó terapeutának ismernie kell, hogy az egyes személynek hol van a teljesítőképességének a határa, mi az, amit még el tudnak, és szívesen végeznek. Sem sürgetni, sem siettetni, sem erőltetni nem szabad az idős embereket a foglalkoztatások során. Csak így lehet hatékonyan együtt dolgozni.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor