Tudta-e?
...hogy az AB a legújabb vércsoport? Éppen ezért nagyon ritka, a népesség kevesebb, mint 5%-nál fordul elő. A kaukázusi A és a mongol B típus ,,összeolvadásának'' eredménye.

181. szám - 2019. október

A Katolikus Egyház szerepe a magyar államalapítás korában

A X. század a kereszténység megerősödésének kora Közép-Európa keleti részében. Ekkortájt a nyugat-európai államoknak igen komoly problémával kellett szembenéznie: hogyan bánjon az újonnan letelepedett népekkel?
Szabó Judit, történész

4

Vajon a nyílt katonai és politikai hódítás az egyetlen megoldás lenne? Az e fajta hódítás függőségre, sőt kizsákmányoláshoz vezetne, és ez a magatartás ellenállást váltana ki, hiszen ezek a fiatal államok sohasem mondanak le függetlenségük megőrzéséről. Maradt tehát a „fájdalommentesebb” megoldás, a vallási hódítás. Folyományaképpen egyre fokozódó intenzitással történt az új népek misszionálása.

A történelmi források, illetve a honfoglaló magyarság régészeti anyaga alapján bizonyos, hogy magyar eleinket már a IX. században érték keresztény hatások. A Kazár Birodalom területén élve megismerkedtek a három nagy egyistenhívő vallással, a kereszténységgel, az iszlámmal és a zsidó vallással. Az etelközi hazában, 861-ben találkoztak Cirill hittérítővel, 880 körül pedig az egyik magyar vezér az Al-Duna vidékén Cirill testvérét, a szintén hittérítőként tevékenykedő Metódot látta vendégül.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor