Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

156. szám - 2017. szeptember

1. rész

A Pahlavi-dinasztia tündöklése és bukása

A Pahlavi család első hiteles őse a dinasztia alapítójának, Reza kánnak a nagyapja, Murad Ali kapitány volt, aki a Bavani Palani törzsből, a Kaszpi-tenger közelében található Savad Kouh városkából származott…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

A perzsa államot, azaz császárságot Nagy Kürosz (Cyrus) még a Kr. e. 6. század közepén alapította.

1979-ben a 2500 éves monarchia bukását egyesek a sah környezetéből meg az elűzött uralkodócsalád sorsán könnyező nagy nyugati magazinok is úgy állították be, mintha egy ősi dinasztia hullott volna a porba, pedig a Pahlavi család két tagja mindössze 54 éven át ült a pávatrónon.

A valóságban a Pahlavi család első hiteles őse a dinasztia alapítójának, Reza kánnak a nagyapja, Murad Ali kapitány volt, aki a Bavani Palani törzsből, a Kaszpi-tenger közelében található Savad Kouh városkából származott. A hős lovastisztet 1838-ban egy csatában megölték. Reza kán apjának, Abbas Ali ezredes (1815–1878) halálának az évében született.

A jövendő uralkodó már 14 éves korában katonai pályára lépett. Orosz kiképzőtisztek keze alatt vált igazi harcossá. A magas növésű és erős testalkatú, határozott és intelligens fiatalember hamar kitűnt vezetői képességeivel, így húszesztendős korára a jövendő sahot már tiszti rangra emelték, s ettől kezdve Reza kán lett a neve.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor