Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

124-125 szám - 2015. január-február

Beszélgetés Szijártó István irodalomtörténésszel és Kisida Elek sebészprofesszorral

A haza emberei

A haza emberének lenni egy közösség döntése nyomán önmagában felemelő. Mit jelent ez személyes életükben? Kik voltak az Önök példaképei? Kitől, milyen örökséget visznek tovább? Kitől kapták az indíttatást az elkötelezettségre?
KOVÁTS-NÉMETH Mária egyetemi magántanár

21

2014. december 4-én a Százak Tanácsának soros ülésén a Százak Tanácsának elnöke dr. Szijártó István irodalomtörténész és dr. Kisida Elek sebészprofesszor, a Százak Tanácsának tagja, soros elnöke vette át „A HAZA EMBERE” kitüntető elismerő - a „Százak” által alapított - oklevelet.

Dr. Szijártó István

Dr. Kisida Elek

A „HAZA EMBERE”! Azonnal a XIX. és XX. század első felének kiváló, történelmileg is meghatározó, a magyar nép felemelkedéséért cselekedő személyiségek jutnak eszembe: Kossuth, Széchenyi, Eötvös, Klebelsberg, Teleki Pál. Klebelsberg Kunó fogalmazta meg, hogy „egy nemzetet nemzetté éppen kultúrája, közös szellemisége és értékfelfogása avat.”

Önök mindketten tehetségek és jellemek. Mindkettőjük életútját az eredményes tudományos pálya, s vele párhuzamosan a közösségépítő, közösséget teremtő, becsülő tevékenység jellemzi. Ez ma rendkívül ritka. Elveiket, hitvallásukat műveikből és a Százakban a hazáért, a magyarságért, az összetartozásért kifejtett tevékenységüket kicsit ismerve, úgy érzem, hogy Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrökben megfogalmazott gondolataival tudom tömören érzékeltetni, kifejezni. Szijártó István, aki számára csak „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.” Kisida Elek számára „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A haza emberének lenni egy közösség döntése nyomán önmagában felemelő. Mit jelent ez személyes életükben? Kik voltak az Önök példaképei? Kitől, milyen örökséget visznek tovább? Kitől kapták az indíttatást az elkötelezettségre?

A folytatás és az eredeti írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor